Ξεκινάει διαγωνισμός για την αποθήκη αερίου Καβάλας

Ξεκινάει διαγωνισμός για την αποθήκη αερίου Καβάλας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει η κοινή υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε χθες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο στάδια, υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος και προεπιλογής υποψηφίων και διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και επιλογής προτεινόμενου παραχωρησιούχου του έργου. Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης που ορίζει η ΚΥΑ και τα οποία θα εξειδικευθούν στα τεύχη του διαγωνισμού που θα εκδώσει το ΤΑΙΠΕΔ είναι χρηματοοικονομικά με την έννοια της οικονομικής επάρκειας των υποψηφίων να υλοποιήσουν το έργο και τεχνικής ικανότητας (κατασκευής, ανάπτυξης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου). Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να υποβάλει αίτημα για άδεια ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου) σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Η παραχώρηση θα αφορά χρονικό διάστημα μέχρι και 50 έτη από την αδειοδότηση του έργου. Σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, η ΡΑΕ θα πρέπει να εκδώσει απόφαση με την οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της υπόγειας αποθήκης, τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου καθώς και τον μηχανισμό πιθανής ανάκτησης μέρους του απαιτούμενου εσόδου.

Το ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο θα προχωρήσει την πρώτη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού χωρίς να περιμένει την απόφαση της ΡΑΕ προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να μη διακινδυνεύσει το έργο να χάσει τη χρηματοδότηση Connecting Europe Facility ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το οποίο εξαρτάται και η βιωσιμότητά του. Για να μη χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει η υποβολή του αιτήματος από τον παραχωρησιούχο να υποβληθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2020, που σημαίνει ότι οι διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ για την ανάδειξη παραχωρησιούχου θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή