Με υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα η Alpha στη μάχη κατά του ιού

Με υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα η Alpha στη μάχη κατά του ιού

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους προβλέπει η διοίκηση της Alpha Bank, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας εκτείνονται τόσο στο επίπεδο της ζήτησης όσο και στο επίπεδο της προσφοράς λόγω της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα της τράπεζας το 2019, επισημαίνοντας ότι η Alpha Bank θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, «παγώνοντας» τις οφειλές για όσες πλήττονται από την κρίση, ανοίγοντας τις γραμμές πίστωσης για τους συνεπείς πελάτες και στηρίζοντας τους ιδιώτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η διοίκηση της Alpha Bank επεσήμανε την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, που ενισχύεται περαιτέρω στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ για τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά 2,5%. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην τράπεζα να απελευθερώσει κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ. Στα μέτρα προστίθεται η ενίσχυση της ρευστότητας που διοχετεύεται μέσω των μέτρων της ΕΚΤ, αλλά και της ρευστότητας ύψους 5,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να διατεθούν στην οικονομία μέσω κρατι-

κών εγγυήσεων.

Οπως επεσήμανε η διοίκηση της Alpha Bank, η τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το project Galaxy, με την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ η προθεσμία για την υποβολή προσφορών μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο. Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, «η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές έχοντας επηρεάσει σημαντικές συναλλακτικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρήσαμε σωστό να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην επενδυτική κοινότητα προκειμένου να επεξεργαστεί τα πρόσφατα γεγονότα, προσαρμόζοντας, όπως επιβάλλεται από τις τρέχουσες συνθήκες, τον χρόνο υλοποίησης του έργου, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωσή του». Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει «σταδιακή αποκατάσταση στην αγορά από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2020, γεγονός που θα οδηγήσει στην ομαλή συνέχιση των προγραμματισμένων συναλλαγών της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων του Galaxy και του Neptune», κατέληξε.

Τα αποτελέσματα του 2019, έτος κατά το οποίο τα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank ανήλθαν σε 97 εκατ. ευρώ, έναντι 53 εκατ. ευρώ το 2018, αναδεικνύουν, όπως σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας, «τα ισχυρά θεμέλια της Alpha Bank». Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1) και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν στο 17,9% στο τέλος του 2019, επίδοση που είναι κορυφαία στο τραπεζικό σύστημα. Η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας αυξήθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο του 2020 με την έκδοση του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ και η ρευστότητα από τις καταθέσεις ενισχύθηκε στην Ελλάδα με αύξηση 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις για το δ΄ τρίμηνο 2019, η τράπεζα κατέγραψε οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συνολική οργανική μείωση για το 2019 να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Το 2019, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 11,9%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων, στο πλαίσιο των ενεργειών για μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 340,1 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το 2018, επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά του καθαρού εσόδου τόκων καθώς και από τη μείωση των χρηματοοικονομικών εσόδων, ενώ οι προβλέψεις της τράπεζας μειώθηκαν σε 994,8 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή