Χορός στην εποχή της καραντίνας: «Να φτάσει το πόδι από τον έναν καναπέ στον άλλον»

Χορός στην εποχή της καραντίνας: «Να φτάσει το πόδι από τον έναν καναπέ στον άλλον»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για να βλέπω ζουμερό πλιέ. Πίσω φτέρνα ανοιχτή. Τεντωμένα γόνατα, δύο οχτάρια ελεύθερα». Ο Αλεξάνταρ Νέσκοβ δίνει τα παραγγέλματα των ασκήσεων στους σπουδαστές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το μάθημα της μπάρας.

Δεν είναι, όμως, ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα. Ο καθηγητής της ΕΛΣ είναι σπίτι του και αντί για μια μπάρα μπαλέτου δείχνει τις ασκήσεις ακουμπώντας σε μια σιδερώστρα.

Χορός στην εποχή της καραντίνας: «Να φτάσει το πόδι από τον έναν καναπέ στον άλλον»-1

Οι 40 σπουδαστές της σχολής είναι συνδεδεμένοι μέσω υπολογιστή, ταμπλέτας ή κινητού και εκτελούν το πρόγραμμά τους. Η Αναστασία στηρίζεται στην πλάτη μιας καρέκλας, ο Νεκτάριος κρατάει την πλάτη τού καναπέ, η Σοφία είναι στην κουζίνα, άλλοι στηρίζονται σε καλοριφέρ, πόρτες και ό,τι μπορούν να βρουν μέσα στο σπίτι τους. Ο καθηγητής τους όμως δεν τους χαρίζεται παρά την καραντίνα. «Για να δω στρετς, να φτάσει το πόδι από τον έναν καναπέ στον άλλον. Ιδρώσατε καθόλου; Iσια πλάτη να βλέπω. Τσίχλες είναι τα αλέρ».

Χορός στην εποχή της καραντίνας: «Να φτάσει το πόδι από τον έναν καναπέ στον άλλον»-2

«Ξεκινήσαμε πριν από λίγες μέρες. Μας πήρε λίγο χρόνο μέχρι να οργανωθούμε τεχνικά, αλλά βάλαμε ένα καθημερινό πρόγραμμα με πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα. Eχουμε βάλει μπάρα και γιόγκα για να διατηρηθεί το σώμα σε φόρμα και να μην έχουμε τραυματισμούς», μας λέει ο διευθυντής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ Γιώργος Μάτσκαρης.

Χορός στην εποχή της καραντίνας: «Να φτάσει το πόδι από τον έναν καναπέ στον άλλον»-3

Παρέα με τον σκύλο της η Ελευθερία Στάμου κάνει καθημερινά ασκήσεις ενδυνάμωσης και μπάρα μπαλέτου.

Συνηθισμένοι σε πολύωρες προπονήσεις και χορογραφίες, η απομόνωση στο σπίτι ήρθε σαν ένα σοκ, σωματικό και ψυχολογικό, για τους χορευτές του μπαλέτου της ΕΛΣ με τους οποίους μιλήσαμε. Η προετοιμασία τους για την πρεμιέρα του «Δον Κιχώτη» που θα γινόταν στις 20 Μαρτίου κόπηκε απότομα και ενώ στην αρχή η νέα συνθήκη έμοιαζε με ευκαιρία ξεκούρασης, τώρα ο καθένας τους προσπαθεί να μείνει σε φόρμα με ασκήσεις στο σπίτι και προσμονή για την επιστροφή τους στη σκηνή.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Κανονικά χρειαζόμαστε χώρο, ειδικές επιφάνειες, καθοδήγηση, την ομάδα. Το θετικό που βλέπω είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να δούμε από πού ξεκινήσαμε. Η επαναφορά μας σε κανονικούς ρυθμούς θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά», μας λέει η Α΄ Χορεύτρια Μαρία Κουσουνή που γιόρτασε χθες διαδικτυακά τα γενέθλιά της. Οι περισσότεροι εξασκούνται καθημερινά στο σαλόνι με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ελαστικότητας, αλλά η αντοχή του σώματος είναι κάτι που δεν διατηρείται στο σπίτι. «Το σώμα δεν έχει χρόνο να προσαρμοστεί. Ακόμα και για την καλοκαιρινή μας άδεια προετοιμαζόμαστε σωματικά και ψυχολογικά. Το κίνητρο είναι πιο δύσκολο να βρεθεί όταν είσαι μόνος σου και το ψυχολογικό κομμάτι είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε», σημειώνει ο Α΄ Χορευτής Βαγγέλης Μπίκος, ο οποίος μένει ξανά με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη.

Χορός στην εποχή της καραντίνας: «Να φτάσει το πόδι από τον έναν καναπέ στον άλλον»-4

Οι Βαγγέλης Μπίκος (αριστερά), Μαρία Κουσουνή και Στέλιος Κατωπόδης έχουν μετατρέψει το σαλόνι ή την κουζίνα τους σε χώρο γυμναστικής.

Στο πατρικό του στη Λευκάδα επέστρεψε και ο σολίστ Στέλιος Κατωπόδης. Εξασκείται στο πάσο της κουζίνας, προβληματίζεται για τη γενικότερη κατάσταση και πιστεύει ότι το κίνητρο είναι εσωτερική υπόθεση. «Συνηθίζεις να κάθεσαι σπίτι, έχει και αυτό τη γλύκα του. Πιστεύω όμως ότι είναι καλό να απομακρύνεσαι από αυτό που αγαπάς. Συνειδητοποιείς πόσο σου λείπει, εκτιμάς την αξία του και πάλι και έχεις κίνητρο να γίνεις καλύτερος», τονίζει.

Ασκήσεις στο σπίτι παρέα με τον σκύλο της κάνει η χορεύτρια του Corps de ballet Ελευθερία Στάμου για να μείνει σε φόρμα. «Το θέμα είναι σε τι πρόγραμμα θα επανέλθουμε. Αν υπάρχει ομαλή επανένταξη και κατάλληλη γυμναστική δεν θα έχουμε τραυματισμούς», μας λέει και δηλώνει «τυχερή» στο θέμα της διατροφής, διότι χρειαζόταν να πάρει λίγα παραπάνω κιλά. «Τώρα μαγειρεύω και είμαι σε καλό δρόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή