Ευρώπη χωρίς αναπνευστήρα;

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αρκεί, δυστυχώς, να «τα πηγαίνουμε καλά», μόνοι μας, στην πανδημία. Η ίδια η λέξη, εξάλλου, δηλώνει, εκτός από το μέγεθος της εξάπλωσης και τον ανυπολόγιστο κίνδυνο, την εξίσου μεγάλη ανάγκη συνασπισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Είναι παρήγορος ο έπαινος. Ενα νοητό χέρι να σε κτυπάει στην πλάτη και να σου λέει, αυτούς τους δυσοίωνους καιρούς, «μπράβο, τα πηγαίνεις καλά». Οι αρμόδιοι αναγνωρίζουν ότι έως τώρα στη χώρα μας έχει περιοριστεί η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ εξέφρασε τον θαυμασμό του «για την κινητοποίηση του υγειονομικού και διοικητικού συστήματος, παρότι αποδυναμωμένο ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης», επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες τηρούν τους επιβεβλημένους κανόνες «με ψυχραιμία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση». Δημοσίευμα της Daily Telegraph επαινεί τους Ελληνες για τη στάση που έχουν επιδείξει απέναντι στα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, «παρά τη γενικότερη τάση τους ως έθνος να παραβιάζουν τους κανόνες». Και δεν είναι τα μόνα ενθαρρυντικά λόγια που έχουμε ακούσει αυτόν τον καιρό.

Αρκούν, όμως, για να αντιμετωπιστεί η σφοδρότερη κρίση στην ιστορία της Ευρώπης; Καμία χώρα δεν μπορεί να φτάσει στο τέλος του κορωνομαραθωνίου μόνο με τις δικές της δυνάμεις, είτε φροντίζει καλά τον εαυτό της είτε έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Σε αυτόν τον πόλεμο δεν μετράμε μόνο τους νεκρούς, αλλά και τους συμμάχους. Το μέτωπο είναι κοινό και η συστράτευση αναγκαία. Προχθές, στην επτάωρη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών-μελών, το αποτέλεσμα ήταν θλιβερό. Η πρόταση των «εννέα» (ανάμεσά τους και η χώρα μας) για την έκδοση ευρωομολόγου συνάντησε την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι τα οικονομικά μεγέθη του καθενός που ορίζουν τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά ο «θάνατος». Δεν πρόκειται για μελόδραμα, ούτε για έξαρση της μελαγχολίας και του ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε για την αναπόφευκτη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία και για την ανάγκη αποφυγής μιας συστημικής κρίσης μέσω συντονισμένων παρεμβάσεων, «χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση».

Η μη συμφωνία σε μια κοινή στρατηγική αυτήν την περίοδο, σε ένα κοινό οικονομικό μέτωπο, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι ο ιός έχει προσβάλει τους πνεύμονες της Ευρώπης, αλλά επιμένουμε να της στερούμε τον αναπνευστήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή