Θεωρείο (29/03/20)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι για domino effect

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τη μετά κορωνοϊό εποχή. Μπορεί αυτή τη στιγμή άπαντες και άπασες στο κυβερνητικό στρατόπεδο να επικεντρώνονται, και δικαιολογημένα, στην προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, ωστόσο η σκέψη ταξιδεύει και στην επόμενη φάση. Ο τουρισμός, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αναμένεται να πληγεί δραματικά και οι επιπτώσεις μόνο από τον συγκεκριμένο τομέα σε ανεργία και φτωχοποίηση μπορεί να δημιουργήσουν ένα domino effect. Η Ελλάδα θα χρειάζεται ουσιαστικά ένα «σοκ» την επόμενη μέρα ώστε να βγει από το τέλμα που θα έχει  δημιουργήσει ο ιός. Και σε κάθε περίπτωση, να είναι έτοιμη για έναν πιθανό δεύτερο γύρο που θα πρέπει οπωσδήποτε να μας βρει σε ετοιμότητα.

Τέλος το «Ν.Δ. reports»

Oι βουλευτές της Ν.Δ. κάθε 15 ημέρες έστελναν στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ένα αναλυτικό σημείωμα με τις δράσεις τους, τα προβλήματα της Περιφέρειάς τους και τις παρεμβάσεις τους. Την Παρασκευή ενημερώθηκαν μέσω e-mail πως η συγκεκριμένη ενημέρωση σταματά μέχρι νεωτέρας λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Πολλοί βουλευτές, πάντως, δυσανασχέτησαν, καθώς θεώρησαν την πρωτοβουλία λάθος. «Δεν είμαστε σε διακοπές, δουλεύουμε κανονικά από το σπίτι μας και είμαστε σε επαφή με τις Περιφέρειές μας», μου ανέφερε ένας από τους 158 «γαλάζιους» εθνοπατέρες.

Η εντολή στους βουλευτές

Το Μαξίμου είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ένα πράγμα. Οτι δεν πρόκειται να πειραχτεί το μαξιλαράκι των 37 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο μνημόνιο και μία καινούργια οικονομική δίνη. Γι’ αυτόν τον λόγο και η εντολή είναι ρητή προς τους βουλευτές: να είναι πολύ προσεκτικοί με το συγκεκριμένο θέμα στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό, θα μπορούσε να δώσει λαβές στην αξιωματική αντιπολίτευση και να περάσει λάθος μηνύματα.

Προβληματισμός Τσίπρα

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της βρίσκεται σε μία φάση έντονου… προβληματισμού. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ευαίσθητο θέμα του κορωνοϊού, έχουν, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, μεγάλη αποδοχή. Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τον Τσίπρα είναι πως την ίδια θετική στάση κρατούν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν μία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς Μητσοτάκη. Χαρακτηριστική η πρόσφατη μέτρηση της Οpinion Poll, όπου σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Στην ερώτηση, μάλιστα, πόσο ικανοποιημένος είστε από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ την κρίνουν θετικά μόλις στο 54%, ενώ υπάρχει ένα 42% που την κρίνει αρνητικά. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που κρίνει θετικά τους χειρισμούς στον Εβρο, τότε ο προβληματισμός μεγαλώνει…

Ελλειψη στελεχών

Μένω στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει και άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει: την έλλειψη στελεχών. Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον Εβρο και τον κορωνοϊό, βουλευτές του κόμματος έχουν εκφράσει απίστευτα ακραίες θέσεις που δεν εκφράζουν το ευρύ κοινό, αλλά με το ζόρι τον παλιό πυρήνα του 3%. Ενδεικτικά, ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε παράνομη την αναστολή της παροχής ασύλου για ένα διάστημα. Οπως μου είπε πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, «αν ο Τσίπρας θέλει να ξαναπάρει εκλογές, αυτούς πρέπει να τους… κρύψει».

Οι ήρωες των Βρυξελλών

Σε μία εποχή «κοινωνικής απομάκρυνσης» και μνημόνευσης των ηρώων που βρίσκονται στις επάλξεις εν καιρώ πανδημίας, αξίζουν μία σκέψη οι διπλωμάτες που εκπροσωπούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ενώ οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί συνεδριάζουν πλέον μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης και οι περισσότεροι υπάλληλοι της Κομισιόν εργάζονται από το σπίτι και οι δημοσιογράφοι θέτουν τα ερωτήματά τους από το λάπτοπ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι και άλλα υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη δεν έχουν τέτοια προνόμια: συγκεντρώνονται ώς και 100 άτομα στην ίδια αίθουσα, για συνεδριάσεις που διαρκούν κάποιες μέρες έως και 11 ώρες (και σπάνια λιγότερες από πέντε), για να διασφαλίσουν ότι το έργο της Ενωσης θα συνεχιστεί, ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε.

Το… πνεύμα Γιούνκερ

Ανάμεσα στις εννέα χώρες που ζήτησαν με επιστολή την έκδοση κορωνοομολόγου είναι και το Λουξεμβούργο. Σε πολλούς προκάλεσε αίσθηση η συμμετοχή του, καθώς χώρα του Νότου δεν είναι, όπως οι περισσότερες από τις εννιά, ενώ η οικονομία του συγκαταλέγεται στις ισχυρές. Οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον συνειρμό και είδαν πιέσεις Γιούνκερ, καθώς ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ο πρωταγωνιστής το 2015 της έκθεσης των πέντε προέδρων για την αναμόρφωση της ΟΝΕ. Η ιδέα τότε δεν άρεσε καθόλου στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν προχώρησε. Αλλά, όπως φαίνεται, το πνεύμα του Γιούνκερ επανήλθε, ακόμα και με πρωθυπουργό τον Μπετέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή