Το ολυμπιακό «χαρακίρι»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Μαρτίου όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι ο COVID-19 εξελίσσεται σε πανδημία. Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, σε ένα υπερσύγχρονο μίνιμαλ κτίριο στη Λωζάννη, δίπλα στη λίμνη Λεμάν, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, άρχισε ο πυρετός των τηλεδιασκέψεων. Η πιθανότητα της αναβολής των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων έγινε ορατή και αμέσως βγήκαν τα… κομπιουτεράκια για να υπολογιστεί το οικονομικό κόστος. Τα οικονομικά αποτελέσματα που προέκυψαν ώθησαν τον πρόεδρο των «Αθανάτων», Τόμας Μπαχ, να θεωρήσει πρόωρη οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση.

Ο νέος κορωνοϊός, όμως, δεν έδειξε να… σέβεται ούτε τις επιθυμίες των «Αθανάτων». Σαν λαίλαπα εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο, έβαλε λουκέτο σε κορυφαίες διοργανώσεις, έκλεισε τους αθλητές, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, στα σπίτια τους και υπενθύμισε τη θνητότητα. Η ηγεσία της ΔΟΕ άρχισε να δέχεται βέλη από κορυφαίους αθλητές και εθνικές ολυμπιακές επιτροπές ότι ενδιαφέρεται για τα οικονομικά περισσότερο από την υγεία των αθλητών. Και κάπου εκεί η πλάστιγγα έγειρε προς την αναβολή. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, με μία γενναία απόφαση μίλησε για την αναβολή της διοργάνωσης. Και ας ήξερε ότι αυτό αποτελούσε οικονομικό χαρακίρι για τη χώρα του. 

Η Ιαπωνία έχει επενδύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η διοργάνωση θα εξελισσόταν σε εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Τα πάντα στην προετοιμασία λειτούργησαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Οι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και όλα έδειχναν ότι οι Αγώνες θα άφηναν ιστορία. Ολα αυτά όμως πριν αρχίσει να δείχνει τα… δόντια του ο φονικός ιός.

Η επόμενη μέρα της αναβολής βρήκε όλους τους εμπλεκομένους να προσπαθούν να φτιάξουν το παζλ των νέων Ολυμπιακών. Ενα παζλ που, όπως είπε ο Τόμας Μπαχ, θα καταστραφεί εάν χαθεί ένα κομμάτι. Και τα κομμάτια από αυτό το παζλ είναι πολλά και η τοποθέτηση του καθενός κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

«Οι διοργανωτές θα υποστούν μεγάλες οικονομικές ζημίες. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε ο νέος κορωνοϊός θα πάψει να είναι τόσο θανατηφόρος και παρ’ όλα αυτά θα πρέπει άμεσα να οριστούν οι νέες ημερομηνίες, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η προετοιμασία για τη διοργάνωση», δήλωσε στην «Κ» ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei, το πρόσθετο κόστος ενδέχεται να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Οι διοργανωτές θα πρέπει για τον επόμενο χρόνο να πληρώσουν για τη συντήρηση και την ασφάλεια όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Πολλά από τα κτίρια ανήκουν σε ιδιώτες και τώρα θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων, ενώ κάποια από αυτά ενδέχεται οι ιδιοκτήτες τους να τα έχουν ήδη μισθώσει σε άλλους.

Για τους Ολυμπιακούς του καλοκαιριού, η Οργανωτική Επιτροπή θα χρησιμοποιούσε 42 εγκαταστάσεις. Πολλές από αυτές είναι δεσμευμένες για τον επόμενο χρόνο. Ενας από τους πολλούς πονοκεφάλους των διοργανωτών είναι και το ολυμπιακό χωριό. Το συγκρότημα διαθέτει 5.632 διαμερίσματα, και το ¼ από αυτά έχει πωληθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούσαν αμέσως μετά τις διοργανώσεις. Για τις ανάγκες των Αγώνων, οι Ιάπωνες θα είχαν κοντά τους 80.000 εθελοντές. Παραμένει άγνωστο εάν όλοι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι για τις νέες ημερομηνίες.

Ακόμη έναν πονοκέφαλο αποτελούν τα εισιτήρια. Η πώληση των εισιτηρίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κάθε εισιτήριο όμως έχει ρήτρα επιστροφής χρημάτων και άγνωστο παραμένει εάν οι φίλαθλοι θα ζητήσουν την εξαργύρωσή του ή θα περιμένουν το 2021. Σε αυτό το παζλ πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες κλίνες που είχαν κλειστεί σε ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια, οι χορηγοί και, φυσικά, οι διεθνείς διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς, που θα αναγκαστούν να αλλάξουν ημερομηνίες διεξαγωγής ώστε στο «κάδρο» του αθλητικού ημερολογίου να χωρέσουν και οι Ολυμπιακοί.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ημερομηνία, μεγάλο ρόλο στην επιλογή της θα παίξουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς. Εξάλλου, από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Και, φυσικά, στο νεότευκτο παλάτι της Λωζάννης γνωρίζουν ότι πρέπει να προσέχουν την πλευρά του… ψωμιού που έχει το βούτυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή