Ανάλυση: Η Πρόεδρος, οι πολιτικοί, αλλά και οι υγιείς εταιρείες – Προσφορές σε χρήματα και είδη

Ανάλυση: Η Πρόεδρος, οι πολιτικοί, αλλά και οι υγιείς εταιρείες – Προσφορές σε χρήματα και είδη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της σε ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Είναι μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, βιώνει τη μάχη με τον Covid-19.

Λίγο νωρίτερα, o πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να καταθέσουν το ήμισυ των δικών τους αποδοχών το επόμενο δίμηνο, που υπολογίζεται ότι θα είναι και το πιο δύσκολο, στον ίδιο λογαριασμό κατά του κορωνοϊό.

Είναι, προφανώς το αυτονόητο που μπορεί να κάνει μια πολιτική ηγεσία που διακρίνεται από κοινωνική ευαισθησία. Δυστυχώς, δεν το κάνουν όλες, και σε όλα τα κράτη. Ωστόσο, είναι μια ορθή κίνηση που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους.

Ουδείς δύναται να αμφισβητήσει την ορθότητα της πρότασης που έκανε ο πρωθυπουργός στα στελέχη του κόμματός του. Ακόμη και αν της αποδώσει επικοινωνιακά κίνητρα, είναι μια σωστή κίνηση και εκπέμπει ένα σημαντικό αξιακό μήνυμα στην κοινωνία. Υπό αυτό πρίσμα, ελπίζεται να την ακολουθήσουν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα. Αλλά και, κυρίως, ο ιδιωτικός τομέας.

Στην περίπτωση των εταιρειών, το συμβολικό εκ των πραγμάτων καθίσταται και ουσιαστικό, με την έννοια ότι οι δράσεις που μπορούν να αναληφθούν και τα ποσά που μπορούν να διατεθούν, θα επηρεάσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα του κοινωνικού συνόλου.

Τα μεγέθη είναι τέτοια που θα ανακουφίσουν πολλούς, και σίγουρα τους έχοντες πραγματική ανάγκη. Στους οποίους, άλλωστε, πρέπει να εστιάσουν και όλες οι παρεμβάσεις του κράτους.

Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι από την κρίση αυτή κανείς δεν θα βγει αλώβητος: ιδιώτες μισθωτοί, επιχειρήσεις, κράτος.

Αλλά οι υγιείς επιχειρήσεις, και αυτές που σε αυτή τη φάση «πάνε καλά», μπορούν – θα τολμούσα να πω, οφείλουν – να ανταποκριθούν. Να προσφέρουν.

Εχει ήδη γίνει από αρκετές. Κάποια ιδρύματα δώρησαν ιατροφαρμακευτικό υλικό, κάποιες κλινικές προσέφεραν νοσηλευτικές μονάδες. Δεν είναι σωστό ή δίκαιο να αναφέρει κανείς επιλεκτικά τις προσφορές. Θα μπορούσε, όμως, να το κάνει το κράτος. Επίσημα. Ονομαστικά και με εκτενή περιγραφή της δράσης ή των ποσών. Για κάποιους θα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο.

Απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊου και την υγειονομική απειλή είμαστε όντως όλοι ίσοι. Ταυτόχρονα, στην αντιμετώπισή της θα πρέπει ο καθένας να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή