Εκτίμηση κινδύνου για COVID-19

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα εργαλεία στη «μάχη» της ενημέρωσης αλλά και της  προστασίας από τον κορωνοϊό «ρίχνει» η Περιφέρεια Αττικής.

Το πρώτο, το οποίο έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αφορά την εκτίμηση του κινδύνου κάποιος να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, και το δεύτερο –ο Αυτόματος Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη– αφορά την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον ιό, ενώ παρέχει πληροφορίες και για τις υπηρεσίες και τις δομές της Περιφέρειας. Η λειτουργία και των δύο συστημάτων είναι απλή και η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να διερευνήσει το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να μπει στην κεντρική σελίδα της Περιφέρειας Αττικής  και να πατήσει το εικονίδιο «Ελεγχος Κορωνοϊού». Στη συνέχεια θα πρέπει να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων που διερευνούν κυρίως το εύρος αλλά και το είδος των κοινωνικών και επαγγελματικών του επαφών. Αφού εκτιμηθούν οι απαντήσεις του, τότε θα δοθεί μια «γνωμάτευση», καθώς και συμβουλές από επίσημους κρατικούς φορείς, ενώ, εάν κρίνεται μέσος ή υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης, θα μπορεί να επικοινωνήσει και με γιατρό. Οι απαντήσεις αξιολογούνται με βάση την ιατρική βιβλιογραφία, τη τεχνολογία και τη στατιστική, προκειμένου να προσδιοριστεί η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Το σύστημα αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι ανησυχούν για πιθανή μόλυνσή τους, ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα, και στόχος είναι η έγκαιρη πρόληψη προκειμένου να υπάρξει αυτοπεριορισμός όπου χρειάζεται, εγκαίρως. Οπως βεβαίως διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, «το σύστημα αξιολογεί ενδείξεις, δεν κάνει διάγνωση».

Ως προς τον Αυτόματο Ψηφιακό Οδηγό του Πολίτη, επί του παρόντος λειτουργεί πιλοτικά, μέσω του messenger στο facebook, και παρέχει πληροφορίες για την Περιφέρεια Αττικής και τις υπηρεσίες της καθώς και για τον COVID-19. Οι απαντήσεις δίνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τον ψηφιακό βοηθό θα πρέπει να πατήσει στο link: https://www.messenger.com/t/atticabot.

Εν τω μεταξύ, από χθες στον τηλεφωνικό αριθμό «1110» της Περιφέρειας Αττικής παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση για θέματα καθημερινότητας, σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρό της, καθηγήτρια Παρασκευή Σακκά. 

Την ίδια στιγμή, συστηματικές εντατικές απολυμάνσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης διενεργεί ο Δήμος Αθηναίων. Η πρόσφατη αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων καθαριότητας καθιστά δυνατή την απολύμανση όλων των χώρων πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, απολυμάνσεις τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες γίνονται στα εξής νοσοκομεία: «Ευαγγελισμός», ΝΙΜΤΣ, Πολυκλινική Αθηνών, Ναυτικό Νοσοκομείο, «Παμμακάριστος», «Σωτηρία», «Αλεξάνδρα», 401, 251, «Γ. Γεννηματάς», Παίδων «Αγία Σοφία», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Αγιος Σάββας», «Ελπίς», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο». «Μπορούμε να κάνουμε απολύμανση παντού», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι «οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας που ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα απετέλεσαν εμπειρία για τις απολυμάνσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα συνεχίζονται από τον Δήμο Αθηναίων οι απολυμάνσεις έξω από ιδιωτικές κλινικές, αλλά και σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, σταθμούς μετρό και τρένων, στάσεις λεωφορείων, εκκλησίες, δημόσια και δημοτικά κτίρια κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή