Ανοδος 1,43%, αλλά με πολύ χαμηλό τζίρο, στο Χρηματιστήριο

Ανοδος 1,43%, αλλά με πολύ χαμηλό τζίρο, στο Χρηματιστήριο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «καύσιμα» από τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κινηθεί κόντρα στις μεικτές διαθέσεις που κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να κλείσει με σημαντικά κέρδη πάνω από τις 555 μονάδες. Αν και η χθεσινή συνεδρίαση στη λεωφόρο Αθηνών ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα και με τον Γενικό Δείκτη να δέχεται πιέσεις έως και 2%, η κινητικότητα των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο στο sell-off που μετράει πάνω από ένα μήνα, ώθησαν γρήγορα την αγορά σε θετικό έδαφος, με την άνοδο να ενισχύεται ελαφρώς κοντά στο κλείσwιμο χάρη και στα ισχυρά κέρδη που κατέγραφε η Wall Street στο άνοιγμα. Παράλληλα, τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση επέδρασαν επίσης θετικά στην αγορά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 558,70 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 539,84 μονάδων με πτώση 2% και των 560,02 μονάδων με κέρδη 1,66%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και στα 48,01 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,78% στις 1.348,96 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,20% στις 751,88 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΕΧΑΕ (+5,97%), Jumbo (+4,96%), Motor Oil (+3,31%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,79%) και ΟΠΑΠ (+2,45%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,03% στις 352,84 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,85%, την Εθνική στο +8,31%, την Eurobank στο +4,79% και την Πειραιώς στο +3,09%.

Η παροχή ευελιξίας που ανακοίνωσε η ΕΒΑ την περασμένη εβδομάδα, στο υφιστάμενο πλαίσιο κανόνων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, έδωσαν ανάσα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ανακουφίζοντας τους επενδυτές, μετά και τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάσημα για νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας, καθώς και για εμπόδια στην επίτευξη των στόχων για τα NPEs.

Εν τω μεταξύ, σταθεροποιητικές τάσεις και μικρή συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα μετά το ισχυρό ράλι λόγω ΕΚΤ της περασμένης εβδομάδας, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει στο 1,6% και το spread να διαμορφώνεται στις 214 μ.β.

Οι επενδυτές πλέον αφήνουν τον πανικό πίσω τους και η λογική επιστρέφει στο ταμπλό με την ανάλογη φυσικά μεταβλητότητα, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. H κυβέρνηση κάνει προσπάθεια με τα μέτρα που παίρνει να αποτρέψει όσο μπορεί κλείσιμο επιχειρήσεων ή απολύσεις εργαζομένων.

Η Ευρώπη ταυτόχρονα ψάχνει για μία νέα συμφωνία που θα μπορέσει να ανακόψει την ύφεση. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος απέκτησε ενδιαφέρον, όπως προσθέτει, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να περάσει πάνω από το παλαιό ιστορικό του χαμηλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή