Κορωνοϊός: Αναγκαστική στροφή από τον Τραμπ

Κορωνοϊός: Αναγκαστική στροφή από τον Τραμπ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας και της ίδιας της πραγματικότητας, ο Ντόναλντ Τραμπ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις σκέψεις του για γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων και να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα της επιδημίας.

Μιλώντας σε εκπομπή του Fox News το πρωί της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να ανησυχεί περισσότερο» από τον ίδιο για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, τόνισε όμως ότι εκείνο που προέχει είναι η ζωή αλλά και η υγεία των πολιτών. Επικαλούμενος προβολές του επιστημονικού επιτελείου του, δήλωσε ότι χωρίς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών, οι νεκροί από τον κορωνοϊό θα έφταναν τα 2,2 εκατομμύρια. Στην ίδια συνέντευξη προετοίμασε το έθνος για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς, έναν αριθμό τον οποίο χαρακτήρισε μεν «τρομερό», αλλά υποστήριξε ότι θα αποτελούσε επιτυχία αν οι απώλειες περιορίζονταν μέχρι εκεί.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Τραμπ αδημονούσε για έστω και επιλεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή να υπάρξει επάνοδος στην κανονικότητα μέχρι το Πάσχα, δηλαδή τις 12 Απριλίου. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στον κήπο του Λευκού Οίκου την Κυριακή, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, παρατείνοντας τα μέτρα μέχρι το τέλος Απριλίου. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τον έλεγχο των λοιμώξεων, πιθανολόγησε από 100.000 έως 200.000 θανάτους λόγω κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη, δεδομένου ότι 60.000 άνθρωποι πέθαναν από την κοινή γρίπη τον χειμώνα του 2017-18.

Μιλώντας χθες στο CNN, ο Φάουτσι ανέφερε ότι ο Τραμπ πείστηκε να αναθεωρήσει την προσέγγισή του από τα στοιχεία που του παρουσίασαν οι επιστημονικοί του σύμβουλοι. «Του είπαμε ότι δεν είναι καλή ιδέα να πατήσουμε φρένο, ως προς την εφαρμογή των μέτρων, τη στιγμή που ίσα  ίσα πρέπει να πατήσουμε γκάζι. Του δείξαμε τα δεδομένα, τα είδε και πείστηκε αμέσως», δήλωσε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Με 150.000 κρούσματα (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του κόσμου) και πάνω από 2.500 νεκρούς, οι ΗΠΑ τείνουν να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ περισσότερο από το 40% των κρουσμάτων εντοπίζεται στη Νέα Υόρκη, όπου το σύστημα Υγείας υφίσταται τρομακτική πίεση. Κάνοντας χρήση νόμου που χρονολογείται στον πόλεμο της Κορέας και δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors να κατασκευάσει το συντομότερο δυνατόν χιλιάδες αναπνευστήρες που χρειάζονται τα νοσοκομεία.

Με επιταχυνόμενο ρυθμό επεκτείνεται η πανδημία και στην Τουρκία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν την Κυριακή τις 9.000 και οι νεκροί έφτασαν τους 131. Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 39 περιοχές, σε αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, μπήκαν σε καραντίνα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου. Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα καυτηρίασε τη στάση μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αμφισβητούν τους επίσημους αριθμούς για τα κρούσματα και τα θύματα του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή