Μέσω Taxisnet από τις 2 Απριλίου οι αιτήσεις για δάνεια από το κράτος

Μέσω Taxisnet από τις 2 Απριλίου οι αιτήσεις για δάνεια από το κράτος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 2 Απριλίου θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω του Τaxisnet οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, προκειμένου να ενταχθούν στον κρατικό δανεισμό  ύψους 1 δισ. ευρώ (επιστρεπτέα προκαταβολή). Ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης θα επιστραφεί μερικώς ή πλήρως τα επόμενα χρόνια στο κράτος το ποσό που θα λάβουν. Η διάρκεια του δανείου είναι πενταετής και το πρώτο έτος όπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης θα είναι περίοδος χάριτος, ενώ το επιτόκιο θα είναι χαμηλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά περίπου 400.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δυνητικά θα λάβουν κατά μέσον όρο ποσό ύψους 2.500 ευρώ. Αν και το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν έως 500 εργαζομένους, επί της ουσίας στοχεύει στις μικρές επιχειρήσεις που η πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό δεν είναι τόσο εύκολη.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στην «Κ» παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών το ποσό θα είναι σημαντικά υψηλότερο, καθώς θα συνυπολογισθούν και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης όπως για παράδειγμα τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τεθούν σε ισχύ άμεσα. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, το ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει από έναν αλγόριθμο με τον οποίο θα προσδιορίζεται το ποσό της ενίσχυσης. Αυτή όπως ανέφερε ο υπουργός θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Για το 99% των επιχειρήσεων που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ (ανέρχονται σε 800.000) προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει (με βάση τις πληροφορίες καθώς ακόμα δεν έχουν εξειδικευθεί τα μέτρα) ότι θα πληρώσουν κανονικά τον ΦΠΑ του Μαρτίου και θα συμψηφιστεί ποσό του φόρου (25%)  με υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ. 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποια πληττόμενη επιχείρηση αποφασίσει, παρά το γεγονός ότι ο ΦΠΑ μπορεί να καταβληθεί μεταγενέστερα, να πληρώσει ΦΠΑ 1.000 ευρώ, ποσό ύψους 250 ευρώ (ανέρχεται στο 25%) θα συμψηφιστεί με οφειλή που θα βεβαιωθεί στο μέλλον. Δηλαδή θα μπορούσε να περιοριστεί ο φόρος εισοδήματος κατά 250 ευρώ. Αυτό βέβαια, στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι σε θέση να καταβάλει τον ΦΠΑ που αναλογεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή