Μανώλης Γλέζος: Σύμβολο της αντίστασης

Μανώλης Γλέζος: Σύμβολο της αντίστασης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία πνοή του άφησε τη Δευτέρα ο Μανώλης Γλέζος, σε ηλικία 98 ετών, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου εκφράστηκε χθες με θερμά λόγια για την απώλειά του, παρότι προερχόταν από την Αριστερά, κάτι που μαρτυρεί και τη γενικότερη εμβέλειά του. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη και ο Δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει τιμής ένεκεν τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου το 1922, όπου και πέρασε τα περισσότερα μαθητικά του χρόνια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα και το 1940 εισήχθη στην ΑΣΟΕΕ. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, είχε δράση μέσω της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, κάτι που οδήγησε στη φυλάκιση και στον βασανισμό του. Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941 καταγράφηκε το περιστατικό που συνόδευσε τον Μανώλη Γλέζο σε όλη τη ζωή του. Τότε, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στην Ακρόπολη και κατέβασαν τη ναζιστική σημαία που ανέμιζε εκεί. Μετά την απελευθέρωση ο Μανώλης Γλέζος δραστηριοποιήθηκε πολιτικά μέσω του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, ενώ εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις στις εφημερίδες της Αριστεράς «Ριζοσπάστης» και «Αυγή». Από τα 29 χρόνια από την απελευθέρωση (1945) μέχρι και την πτώση της χούντας (1974), τα 16 ο Μανώλης Γλέζος τα έζησε είτε στη φυλακή είτε στην εξορία. Μεταπολιτευτικά εξελέγη με την ΕΔΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1986 εξελέγη κοινοτάρχης Απείρανθου. Το 2002 κατήλθε επικεφαλής του συνδυασμού του Συνασπισμού για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ενώ το 2012 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα με το οποίο εξελέγη και ευρωβουλευτής το 2014.

«Αγνός πατριώτης»

Μανώλης Γλέζος: Σύμβολο της αντίστασης-1

Ο Μανώλης Γλέζος στο Σκοπευτήριο Καισαριανής τον Οκτώβριο του 2017.  

«Ενας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης Ιστορίας μας», ανέφερε για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Ελληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας. Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στη Δημοκρατία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι του με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, το βράδυ που πέθανε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής. Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής. Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στον ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μανώλης Γλέζος: Σύμβολο της αντίστασης-2

«Σημείο αναφοράς»

«Θα τον θυμόμαστε πάντα, για την περηφάνια, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που μας δίδαξε.  Σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΚΚΕ. «Μια απώλεια όχι μόνο για τους Ελληνες» χαρακτήρισε τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου ο Γερμανός πρεσβευτής, Ερνεστ Ράιχελ, επισημαίνοντας ότι «η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή