ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «ασπιρίνες»

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «ασπιρίνες»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επερχόμενη οικονομική ύφεση αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με «ασπιρίνες», κατά τον Αλέξη Τσίπρα που έχει πυκνώσει τις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου το τελευταίο διάστημα. Την Κυριακή το βράδυ και χθες το πρωί συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Τζανακόπουλο, προκειμένου να αποκρυσταλλώσει τη στάση του κόμματος και να οριοθετήσει τα επόμενα βήματά του. Εχει εντατικοποιήσει τις επαφές του με τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Γιώργο Σταθάκη, αφού στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως με διαφορετική διαχείριση ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποφύγει τον κίνδυνο της μείωσης των μισθών, την αύξηση της ανεργίας και τη σμίκρυνση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

«Η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι, αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα προστασίας, οδηγούμαστε σε μια πολύ βαθιά και δομική κρίση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο Αλ. Χαρίτσης, κάνοντας σύγκριση με τα μέτρα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία για τη διάσωση των οικονομιών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει συνεχώς τους αντιπολιτευτικούς τόνους, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο πολιτικές που εφαρμόστηκαν πριν από το 2015. Στον αντίποδα προτείνουν:

• Την πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα.

• Να αρθεί η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων και να νομοθετηθεί η απαγόρευση των απολύσεων.

• Οι ελεύθεροι επαγγελματίες να λάβουν μηνιαίο επίδομα ίσο με το 1/12 της περυσινής τους δήλωσης.

• Τον σχεδιασμό ενός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις.

• Να παραταθεί άμεσα η προστασία της πρώτης κατοικίας.

• Την καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα.

Δώδεκα σημαντικά προβλήματα σημειώνουν στο ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τα καθυστερημένα και ανεπαρκή. Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να βρεθεί λύση για το θέμα των επιταγών, τους μακροχρόνια ανέργους, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές. Στη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν πως η επιστρεπτέα προκαταβολή συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, δεν αρκεί να υποστηρίξει τη ρευστότητα της οικονομίας, με δεδομένο ότι τη δικαιούνται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Ζητούν στήριξη του πρωτογενούς τομέα και καλούν το Μαξίμου να δώσει τέλος στον εμπαιγμό, όπως τονίζουν, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με τα voucher τηλεκατάρτισης. Εξακολουθούν να ζητούν κατάργηση της ΠΝΠ που επιτρέπει στους εργοδότες να επιβάλουν μονομερώς εκ περιτροπής απασχόληση στο προσωπικό τους για διάστημα μέχρι και έξι μήνες.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση δεν  έχει εξαγγείλει στοιχειώδη μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση των τιμολογίων του ρεύματος και του νερού και η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες. Για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κατηγορούν την κυβέρνηση τα στελέχη του Περισσού, που υποστηρίζουν πως οι απολύσεις υπερβαίνουν ήδη τις 100.000. Προτείνουν πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή