Σταματάει τη λειτουργία των μονάδων της η Σιδενόρ

Σταματάει τη λειτουργία των μονάδων της η Σιδενόρ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα πλήγμα προκαλεί στην ελληνική χαλυβουργία η πανδημία του κορωνοϊού. Η ανάκαμψη που είχε καταγραφεί σε παραγγελίες και πωλήσεις χάλυβα το τελευταίο διάστημα έχει αναστραφεί πλήρως και η ζήτηση έχει περιοριστεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η μόνη ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη προέρχεται πλέον από την ικανότητα του Δημοσίου να προωθήσει την υλοποίηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

Χθες ο όμιλος Σιδενόρ ανακοίνωσε ότι σταματάει τη λειτουργία όλων των παραγωγικών μονάδων του στην Ελλάδα. Την απόφαση αυτή ο όμιλος απέδωσε στην απότομη κάμψη της ζήτησης σε προϊόντα οικοδομής αλλά και στο «πάγωμα» των μεγάλων έργων του Δημοσίου. «Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών (του ομίλου) έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση.

Ετσι, η διοίκηση του ομίλου Σιδενόρ αποφάσισε στις 27 Μαρτίου να θέσει σε διαθεσιμότητα ή σε μερική απασχόληση πάνω από το 80% του προσωπικού που απασχολείται στις διοικητικές ή / και παραγωγικές μονάδες που λειτουργεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, από τους περίπου 900 εργαζομένους, οι 650 τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ άλλοι 100 διοικητικοί υπάλληλοι της επιχείρησης θα τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία. Οι μόνες δραστηριότητες που θα παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία είναι οι παραλαβές και παραδόσεις υλικών και προϊόντων (εφοδιαστική αλυσίδα), που αφορούν περίπου 150 εργαζομένους σε Θεσσαλονίκη και Αλμυρό Βόλου.

Ειδικότερα, διακόπτεται για ένα μήνα, από 2 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2020, η παραγωγή στις μονάδες της Σιδενόρ (Θεσσαλονίκη), της Sovel (Αλμυρός Βόλου) και της Ερλικον (Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, η συνέχιση της παραγωγής θα δημιουργήσει μια υπεραποθεματοποίηση, καθώς η ζήτηση διαμορφώθηκε στο 30% έως 40% της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων. «Με τα νέα δεδομένα της αγοράς, το υπάρχον απόθεμα μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες των πελατών», ανέφερε χθες η ανακοίνωση του ομίλου.

Αντιθέτως, δεν σταματάει η λειτουργία των μονάδων εξωτερικού, καθώς, όπως αναφέρεται, υπάρχουν ανειλημμένες παραγγελίες που πρέπει να εκτελεστούν. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανεκτέλεστο περίπου δύο μηνών», εξηγεί στέλεχος του ομίλου. «Οι όποιες επιπτώσεις, ωστόσο, υπάρξουν (από την κρίση του κορωνοϊού), αυτές θα αποτυπωθούν εκεί μετά περίπου δύο μήνες», παραδέχθηκε η ίδια πηγή.

Η μόνη δραστηριότητα που θα συνεχιστεί απρόσκοπτα θα είναι η εμπορική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ και η παραλαβή πρώτων υλών (σκραπ χάλυβα) των εταιρειών αυτών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Πάντως, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει στην Ευρώπη, αλλά και στη γειτονική Τουρκία, οι ανταγωνίστριες χαλυβουργίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και μονάδες των Mittal και ΤATA, που είναι από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες του πλανήτη.

Σύμφωνα με όσα έχουν κοινοποιηθεί στους εργαζομένους του ομίλου Σιδενόρ, οι τελευταίοι θα λάβουν για τον Απρίλιο το 50% των μηνιαίων απολαβών τους συν το 10% της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Επίσης θα λάβουν το δώρο του Πάσχα. Ετσι, αντί του 150% των αποδοχών τους που έπρεπε να λάβουν, τώρα προγραμματίζεται να λάβουν περίπου το 110%. Η διοίκηση του ομίλου έχει ακόμη υποσχεθεί το άνοιγμα εκ νέου της παραγωγής στις 3 Μαΐου 2020, εκτός βεβαίως και αν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις / συνθήκες. Η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις χάλυβα του ομίλου Viohalco και καμία άλλη επιχείρηση που λειτουργεί ο ίδιος όμιλος στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή