Κορωνοϊός Συμβόλαιο-μαμούθ για δοκιμές εμβολίου

Κορωνοϊός Συμβόλαιο-μαμούθ για δοκιμές εμβολίου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ. Την έναρξη κλινικών δοκιμών για εμβόλιο κατά του ιού COVID-19 τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε χθες η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson. Εφόσον οι κλινικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, η εταιρεία σχεδιάζει να δώσει το εμβόλιο στην κυκλοφορία, για επείγουσες περιπτώσεις, στις αρχές του 2021.

Η πολυεθνική με έδρα το Νιου Μπράνσουικ του Νιου Τζέρσεϊ ανακοίνωσε χθες ότι επέλεξε εκδοχή εμβολίου από πολλά προσχέδια τα οποία εξέταζε από τον Ιανουάριο του 2020, με στόχο την παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων για παγκόσμια χρήση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Η κυβέρνηση Τραμπ υπέγραψε ήδη, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, συμβόλαιο αξίας 456 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο ανάπτυξης εμβολίου, παρότι η Johnson & Johnson, σε αντίθεση με άλλες φαρμακευτικές, δεν έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο.

Η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου θα είναι της τάξεως των 500 δισ. δολαρίων, επιπλέον της επένδυσης της εταιρείας.

Η Johnson & Johnson ευελπιστεί να εγκαινιάσει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του COVID-19 σε εθελοντές το αργότερο μέχρι φέτος τον Σεπτέμβριο και αναμένει να έχει λάβει προσωρινή άδεια κυκλοφορίας του, που θα επιτρέπει την επείγουσα χορήγησή του, στις αρχές του 2021. Η εταιρεία χαρακτηρίζει το χρονοδιάγραμμα «σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις συνήθεις πρακτικές ανάπτυξης και κυκλοφορίας εμβολίων». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και η εταιρεία Johnson & Johnson συμφώνησαν να δαπανήσουν πάνω από 1 δισ. δολάρια για την έρευνα, την ανάπτυξη και τις κλινικές δοκιμές γύρω από το εμβόλιο. Η αμερικανική πολυεθνική θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες στην παρασκευή εμβολίων, αφιερώνοντας επιστημονικά μέσα, προσωπικό και υποδομές σε όλον τον κόσμο, με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου. Η εταιρεία έχει επίσης δεσμευθεί να αφιερώσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη αποτελεσματικής αντιιικής αγωγής κατά του κορωνοϊού.

Η αναζήτηση εμβολίου έχει προχωρήσει και από άλλες εταιρείες σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα. Στα μέσα Μαρτίου, η εταιρεία Moderna της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σιάτλ στις ΒΔ ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή