«Κείμενα» που κολυμπούν εξαρχής σε βαθιά νερά

«Κείμενα» που κολυμπούν εξαρχής σε βαθιά νερά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μικροί εκδοτικοί οίκοι είναι το άλας στον κόσμο του βιβλίου. Κατά κανόνα ανεξάρτητοι, σχεδόν πάντα οργανωμένοι γύρω από την προσωπικότητα του εκδότη, με έμφαση στην τυπογραφία και στην αισθητική, με εμμονή στην ανακάλυψη νέων φωνών. Είναι ένας κόσμος ολόκληρος που στην ελληνική κατάσταση εκπροσωπείται από αρκετούς και καλούς τέτοιους μικρούς εκδοτικούς οίκους, που βγάζουν βιβλία πολύτιμα, «αντιεμπορικά», ίσως και γι’ αυτό συλλεκτικά κατά μία έννοια.

Αυτές τις μέρες σκέφτομαι και αυτούς τους «ρομαντικούς» εκδότες, που πασχίζουν να μας δώσουν όμορφη τυπογραφία και σημαντικά κείμενα. Από τις νεότερες εκδοτικές πρωτοβουλίες είναι τα «Κείμενα» που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 από τον Φοίβο Βλάχο, γιο του Φίλιππου Βλάχου, που είχε ιδρύσει τον ιστορικό εκδοτικό οίκο με το ίδιο όνομα. «Οι εκδόσεις Κείμενα επανενεργοποιήθηκαν ύστερα από τριάντα χρόνια, με την πρόθεση να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι και τις αξίες που είχε ο Φίλιππος Βλάχος για το βιβλίο, αλλά όχι να υιοθετήσουν την εκδοτική γραμμή και πορεία της περιόδου του 1969-1989», λέει ο εκδότης Φοίβος Βλάχος. «Με συνέπεια, αυστηρές επιλογές, υπηρετώντας την τυπογραφική τέχνη, με εποπτεία στα σύγχρονα γράμματα και με σεβασμό στην έννοια της συνεργασίας, θα εργαστούμε για να προσφέρουμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό βιβλία άξια λόγου».

Ξεκίνησαν τα «Κείμενα» με τις καλύτερες προδιαγραφές, καθώς υπήρχε και η ψυχική υποστήριξη του κόσμου του βιβλίου απέναντι σε έναν ιστορικό τίτλο και μια τόσο συγκινητική προσπάθεια. Ηδη, τα πρώτα βιβλία αγκαλιάστηκαν, και μέσα στην αρνητική συγκυρία ο Φοίβος Βλάχος ανακοίνωσε πως ένα από τα βιβλία που επρόκειτο να βγουν, το «Ιππότης, θάνατος, διάβολος» του Hugo von Hofmannsthal, σε επιλογή, μετάφραση και επίμετρο της Αγγελικής Κορρέ, ανέβηκε σε ψηφιακή έκδοση. «Αναβάλαμε την έκδοση για το φθινόπωρο και το ανεβάσαμε δωρεάν για να στηρίξουμε και εμείς από την πλευρά μας τη μάχη που δίνουμε καθημερινά αυτή την περίοδο».

Οι εκδόσεις Κείμενα αντανακλούν ένα ορισμένο αξιακό υπόβαθρο. Είναι εμφανές στις επιλογές και στην αισθητική. «Μεγάλωσα μέσα στον κόσμο των βιβλίων», λέει ο Φοίβος Βλάχος. «Λόγω των γονιών μου είχα την τύχη να γνωρίσω σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, έχοντας οικογενειακές σχέσεις με τους περισσότερους. Τον φυσικό μου πατέρα, Φίλιππο Βλάχο, τον γνώρισα μέσα από ιστορίες και αφιερώματα και έτσι έμαθα για το εκδοτικό του στίγμα, την ιστορία των “Κειμένων”, τον τρόπο ζωής του και τις επιλογές του. Δουλεύοντας τα τελευταία δέκα χρόνια ενεργά στον εκδοτικό χώρο δίπλα από τον δεύτερο πατέρα μου, Σάμη Γαβριηλίδη, και μαθαίνοντας όλη τη γραμμή παραγωγής του βιβλίου, από τη σελιδοποίηση και τις διορθώσεις μέχρι την εκτύπωση, τη βιβλιοδεσία και την τελική του μορφή, μπήκε το μικρόβιο της τυπογραφίας και έτσι ασχολήθηκα με τη μελέτη των βιβλίων που είχαν εκδοθεί στα “Κείμενα”. Το στήσιμο, τις γραμματοσειρές και τον σχεδιασμό, έχοντας στόχο να τα προσαρμόσω, όσο το δυνατόν, στις συνθήκες της εποχής μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή