#Stayhome, Ελένη Γερουλάνου: Απολαύστε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας

#Stayhome, Ελένη Γερουλάνου: Απολαύστε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με βρίσκετε στο σπίτι, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, όπου περνώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μαζί με τους συναδέλφους μου, για να ετοιμάζουμε το υλικό που στέλνουμε στα παιδιά και να επικοινωνούμε με τις οικογένειές τους», μου λέει η διευθύντρια του νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη, Ελένη Γερουλάνου, συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος του Library4all.

«Αισθάνομαι την ανησυχία των γονιών για το πώς θα αξιοποιήσουν σωστά τον απρόσμενο χρόνο που έχουν μαζί με τα παιδιά τους. Η συμβουλή που έχω να δώσω: Χαρείτε και εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία που μας δίνεται να βρεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους και να κάνουμε τα πράγματα που θα θέλαμε αλλά δεν είχαμε τον χρόνο. Παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε την κάθε στιγμή, μοιραστείτε ιστορίες, βάλτε μουσική, χορέψτε, μπείτε στην κουζίνα μαζί, διαβάστε παρέα. Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν. Ας δούμε την αξία της βαρεμάρας ως έναυσμα για την άσκηση του μυαλού. Είναι ευεργετική, καθώς έτσι ενεργοποιείται η δημιουργική τους σκέψη.

#Stayhome, Ελένη Γερουλάνου: Απολαύστε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας-1

«The Boy, the mole, the fox and the Horse» του Charlie Mackesy.

Ολοι ζοριζόμαστε, γιατί κλειστήκαμε μέσα στο σπίτι. Εχουμε μάθει να γεμίζουμε την καθημερινότητα με μία σειρά από διεκπεραιώσεις και επιτεύγματα, έχουμε ασκηθεί στο να είμαστε δραστήριοι και ενεργοί για να επιβεβαιώνουμε την αξία μας, νιώθουμε ζωντανοί επειδή κάνουμε πράγματα. Ομως τα παιδιά είναι εφευρετικά, αρκεί να τους δώσουμε χώρο και χρόνο. Δεν είναι δυνατόν οι γονείς να υποκαταστήσουμε το υπερδραστήριο πρόγραμμα που είχαν πριν τα παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι. Καλό είναι να τα ακούσουμε, να αναζητήσουμε την επαφή χωρίς ατζέντα, χωρίς τη μεσολάβηση μιας δραστηριότητας.

Είναι γνωστό ότι οι αλλαγές δεν αρέσουν στα παιδιά. Ας προσπαθήσουμε να υπάρχει μια ρουτίνα που θα οργανώσει την ημέρα και θα τα κάνει να νιώσουν σίγουρα και ασφαλή. Καλό είναι κάποιες στιγμές να παρεκκλίνουμε από αυτό. Δεν πειράζει αν τα μαξιλάρια του καναπέ γίνουν κάστρο. Δεν χρειάζεται να τα κατευθύνουμε σε όλα. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και να διαπραγματευθούμε εκ νέου όρια και κανόνες. Πόσα πολύτιμα πράγματα θα ανακαλύψουμε στην καθημερινότητά μας με ένα άλλο μάτι!

#Stayhome, Ελένη Γερουλάνου: Απολαύστε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας-2

Μηνύματα σε παππούδες και φίλους από τα παιδιά.

Το #μένουμε σπίτι είναι μια ευκαιρία να σκεφθούμε τον άλλον. Να αφήσουμε για λίγο το εγώ και να κοιτάξουμε το εμείς. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνούν με τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, που βρίσκονται μόνοι στο σπίτι. Είναι μια ευκαιρία να δούμε και τον διπλανό μας, που μπορεί να είναι ευάλωτος. Μην ξεχνάμε να λέμε “σ’ αγαπώ”. Σε τέτοιους καιρούς, γεμίζει περισσότερο με το συναίσθημα που νιώθουμε όταν το λέμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή