«Μένουμε» σε άλλο σπίτι

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Αγίας Λαύρας στα Άνω Πατήσια φτάνουμε στη γειτονιά του Μουσείου και από εκεί στη Φιλελλήνων κοντά στη Ρώσικη Εκκλησία. Αμέσως μετά «κόβουμε» στα στενά, για να συναντήσουμε τα διατηρητέα της Πλάκας, εκμηδενίζουμε τις αποστάσεις, περπατάμε στο Μετς, περιπλανιόμαστε στο Χαλάνδρι και με ένα χτύπημα στο πληκτρολόγιο μεταφερόμαστε στα Τρίκαλα, στο Πήλιο, στη Χίο και στις Σπέτσες. Η αρχαιολόγος και ιδρύτρια της Μοnumenta, Ειρήνη Γρατσία, εγκαινίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –από τις πρώτες κιόλας ημέρες του αυτοπεριορισμού μας στο σπίτι– τη δράση «Κάθε μέρα κι ένα σπίτι, γιατί μένουμε σπίτι».

«Μένουμε» σε άλλο σπίτι-1

«Το σκέφτηκα σαν μια διαδικτυακή περιήγηση στα στενά και στους πολυσύχναστους δρόμους της χώρας. Το έκανα περισσότερο για να επικοινωνήσουμε όσοι ασχολούμαστε με την καταγραφή κτιρίων αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους να μείνουν σπίτι. Δεν περίμενα, ωστόσο, τέτοια ανταπόκριση», ομολογεί η κ. Γρατσία. Αρχιτέκτονες, φωτογράφοι, ιστορικοί αλλά και όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αρχιτεκτονική ιστορία της Ελλάδος «ανεβάζουν» φωτογραφίες από κατοικίες  του 19ου και 20ού αιώνα (1800-1980) και τις διανθίζουν με προσωπικές πληροφορίες. «Συλλέγουμε τόσο τα πολύτιμα στοιχεία τεκμηρίωσης των κτιρίων –έτος ανέγερσης, αρχιτέκτονας– όσο και τις προσωπικές μαρτυρίες που αναδύονται μέσα από αυτές τις εικόνες. Είναι συγκινητικές, πολλές φορές απίστευτες, οι μικροϊστορίες που κρύβονται μέσα σε σκονισμένα αρχεία».  ■

*https://www.facebook.com/groups/628753367673339/members/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή