Κορωνοϊός: Φαινόμενα απείθειας στην πιo κρίσιμη καμπή

Κορωνοϊός: Φαινόμενα απείθειας στην πιo κρίσιμη καμπή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καμπύλη εξάπλωσης του ιού δεν ακολουθεί επιθετική αύξηση, με αποτέλεσμα στο στρατηγείο της κυβέρνησης να υπάρχει σχετική ικανοποίηση και να εκφράζεται η άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει αυτήν τη μάχη. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο «αλλά», καθώς από την άλλη υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις εικόνες που είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας, κυρίως έξω από τράπεζες, αλλά και σε λαϊκές αγορές, όπου ο συνωστισμός ιδίως των ηλικιωμένων υπήρξε χαρακτηριστικός. Οι εικόνες αυτές σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου, όπου με αλλεπάλληλες συσκέψεις εξετάστηκαν οι τρόποι αναχαίτισης του φαινομένου.

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου οφείλεται σε δύο δεδομένα: πρώτον, στον φόβο χαλάρωσης των μέτρων. Hδη βαδίζουμε εντός της τρίτης εβδομάδας από τότε που ελήφθησαν μέτρα και έχει αλλάξει άρδην η ζωή των πολιτών. Τούτο, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας εντός του Απριλίου, μπορεί να μετατρέψει την κόπωση σε προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων. Και, ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για νέες πρωτοβουλίες εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δεύτερος προβληματισμός είναι το κομμάτι επαρχία. Η χθεσινή καραντίνα που τέθηκε σε χωριά της Καστοριάς, αλλά και η Ξάνθη, δείχνει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες εστίες και στην επαρχία. Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου είναι πως στην ελληνική περιφέρεια δεν έχει γίνει παντού αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και δεν πειθαρχούν όλοι το ίδιο αυστηρά στα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη, όταν εκφράστηκε ικανοποίηση για την καμπύλη του ιού, αμέσως επήλθε η ισορροπία καθώς ειπώθηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο ότι οποιαδήποτε νέα εστία μπορεί να εκτροχιάσει την κατάσταση. Εξ ου και η άμεση απόφαση για κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης μετά τα φαινόμενα μαζικής βόλτας από τους κατοίκους της πόλης.

Yγειονομικό υλικό

Πλην των μέτρων, το άλλο κομμάτι όπου η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχη είναι αυτό της επάρκειας στο υγειονομικό κομμάτι, τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε υγειονομικό υλικό. Χθες ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα, που αποκτήθηκαν ύστερα από δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Σε μία εξόχως συμβολική κίνηση, το «παρών» κατά την παραλαβή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε «εκ μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και όλου του ελληνικού λαού» το Ιδρυμα, χαρακτηρίζοντας τα υλικά αυτά «πολεμοφόδια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ευχαριστώντας «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πολιτείας να μείνουν σπίτι», ενώ η παρέμβασή του εμπεριείχε μήνυμα και για το Πάσχα, επαναλαμβάνοντας πως φέτος θα είναι διαφορετικό.

«Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο, θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας, αλλά θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Βασικό στοιχείο της προσπάθειας που προσπαθεί να φέρει εις πέρας  η κυβέρνηση είναι και η αλληλεγγύη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία ενεργοποιήθηκε και ζητάει από τους πολίτες να συνδράμουν εθελοντικά στις δομές «Βοήθεια στο σπίτι».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στην «Κ», σημείωσε πως «μέχρι τώρα πάνω από 1.600 συμπολίτες μας, από 216 δήμους τις χώρας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», προσθέτοντας πως «πάνω από το 54% των εθελοντών είναι νέοι μέχρι 29 ετών». Η διαδικασία συνεχίζεται, με τα στοιχεία των συμμετεχόντων να δίνονται κάθε εβδομάδα στην ΚΕΔΕ και από εκεί θα διοχετεύονται στους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή