Στους κομιστές μετατίθεται το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών

Στους κομιστές μετατίθεται το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, με τη μετάθεση του προβλήματος από τον εκδότη στον κομιστή της επιταγής, έδωσε τελικά η κυβέρνηση.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε χθες προβλέπεται πως παρατείνονται κατά εβδομήντα πέντε ημέρες οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών. Η αναστολή ισχύει από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογήν κανονιστικών πράξεων της διοίκησης είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού. Επίσης, ισχύει και για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ πρόκειται να συμπεριληφθούν κατά τον Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Γι’ αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις επιταγές και δεν μπορούν πλέον να τις πληρωθούν για τους επόμενους δυόμισι μήνες, αν κατά την έκδοση της ΠΝΠ δεν ανήκουν στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται μπορούν να ενταχθούν ατομικά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για αναστολή πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών οφειλών. Αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ.

Από την εφαρμογή της ΠΝΠ εξαιρούνται κομιστές που ανήκουν σε ΚΑΔ των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου των συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού. Οι ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού θα οριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η λύση που επελέγη έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ξαφνικά να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς δεν μπορούν να πληρωθούν οφειλές που έχουν δημιουργηθεί τρεις μήνες και πλέον νωρίτερα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρόκειται για εταιρείες που κάνουν εισαγωγές, είτε πρώτων υλών είτε τελικών προϊόντων. Αυτές τα έχουν πληρώσει τοις μετρητοίς (οι ξένοι προμηθευτές δεν παραδίδουν εμπορεύματα επί πιστώσει) και τώρα υποχρεώνονται να περιμένουν να πληρωθούν για τα προϊόντα που παρέδωσαν άλλους δυόμισι μήνες.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακούσια πίστωση συνολικής διάρκειας σχεδόν μισού χρόνου, η οποία ανατρέπει τον προγραμματισμό των χρηματορροών τους και οδηγεί πολλές από αυτές σε ασφυξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή