Απλές συμβουλές για την ψηφιακή εκπαίδευση των παιδιών

Απλές συμβουλές για την ψηφιακή εκπαίδευση των παιδιών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως πολλά σπίτια αυτή την εποχή, έτσι και το δικό μου είναι ένα εταιρικό γραφείο στελεχωμένο από παιδιά. Ο εξάχρονος γιος μου μπαίνει στο Zoom για πρωινές συναντήσεις και ομαδικά τραγούδια και ο οκτάχρονος αδελφός του χρησιμοποιεί το Google Docs για να στείλει στη δασκάλα του παραλλαγές παραμυθιών. Αμφότεροι χρησιμοποιούν νεοαποκτηθέντες λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να συγκρίνουν τα προγράμματά τους με τους συμμαθητές τους και να ανταλλάξουν emoji.

Οταν τα δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη έκλεισαν, τρέξαμε με τη γυναίκα μου να συγκεντρώσουμε τα ψηφιακά εργαλεία και να κατεβάσουμε τις πολυάριθμες εφαρμογές που χρειάζονταν για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αλλά, όπως και πολλοί άλλοι γονείς που ξαφνικά υποχρεώθηκαν να δουλεύουν από το σπίτι, ξοδέψαμε άλλο τόσο χρόνο να σκεφτόμαστε πώς θα οργανώσουμε τον χώρο μας, ώστε να μην καταλήξουμε να φαγωθούμε μεταξύ μας.

Ευτυχώς, η δασκάλα της τρίτης δημοτικού του 59ου σχολείου του κεντρικού Μανχάταν, Τζένιφερ Φιντς, μας έδωσε μερικές ιδέες. Μία ημέρα πριν ξεκινήσουν τα ψηφιακά μαθήματα, μας παρακίνησε να διαμορφώσουμε ειδικό χώρο για την ψηφιακή εκπαίδευση των παιδιών. Μπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα παιδιά να μπορούν να διαβάσουν σε ένα σκαμπό στη νησίδα της κουζίνας, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν αυτός είναι ο βασικός χώρος μάθησης όλη μέρα, κάθε μέρα, επί εβδομάδες ή μήνες.

Η προφανής –αλλά όχι η μόνη– λύση είναι να αποκτήσουν τα παιδιά ξεχωριστό γραφείο. Μια άλλη ιδέα είναι να εγκατασταθούν στη μια άκρη της τραπεζαρίας, με την προϋπόθεση ότι ο χώρος θα είναι ξεκάθαρα οριοθετημένος και αφιερωμένος στο παιδί. «Μπορείτε να τραβήξετε μια γραμμή με κολλητική ταινία» είπε η κ. Φιντς. «Ή να φτιάξετε ένα φράγμα από χαρτόνι».

Αν το παιδί σας έχει γραφείο, είναι πολύ πιθανά καλυμμένο με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα εργαλεία που χρειάζονται για τη μάθηση. Η συμβουλή είναι «απαλλάξτε το γραφείο από οτιδήποτε άλλο, καθαρίστε το και κάντε μια καινούργια αρχή». 

Το γραφείο του παιδιού δεν είναι χώρος έκφρασης για τις σχεδιαστικές προτιμήσεις των γονέων – το σημαντικότερο είναι το γραφείο να διαμορφωθεί με τη συμμετοχή και των παιδιών, τα οποία έτσι θα το νιώθουν δικό τους και θα θέλουν να περνούν εκεί τον χρόνο τους. Ενας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να τυπώσουν τα παιδιά εικόνες από το Instagram ή από όπου αλλού θέλουν και να δημιουργήσουν ωραία κολάζ. «Μπορούν να τα κοιτάζουν, να ονειρεύονται και να εμπνέονται» σημειώνει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Γκισλέν Βίνιας. Σίγουρα χρειάζεται επίσης αποθηκευτικός χώρος για το εκπαιδευτικό υλικό, οπότε δεν είναι κακή ιδέα να τοποθετήσετε ράφια κοντά στο παιδικό γραφείο. Από την άλλη πλευρά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί απλώς να παραδεχθεί κανείς ότι η εκπαίδευση από το σπίτι μπορεί να γίνει με τις ανέσεις του σπιτιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή