#Stayhome, Βαρβάρα Τερζάκη: Ασχοληθείτε με τη λάτρα του σπιτιού σας

#Stayhome, Βαρβάρα Τερζάκη: Ασχοληθείτε με τη λάτρα του σπιτιού σας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να σε πάρω εγώ σε καμιά ώρα; Ετοιμάζω τη φυσική βαφή για τα νήματα και αυτή τη στιγμή που σου μιλάω βράζω τα κίτρινα άνθη από τις ξυνίδες και τα σπάρτα για να φτιάξω το πορτοκαλί». Ημουν σίγουρη ότι αποκλείεται να πετύχαινα την αεικίνητη Βαρβάβα Τερζάκη σε φάση ξεκούρασης. Είναι απομονωμένη με τον σύζυγό της, τον καθηγητή οφθαλμολογίας Γιάννη Παλλήκαρη, στο εξοχικό τους σπίτι, που βρίσκεται στα Καλέσα της Κρήτης, καθώς εκεί έχει τον υπέροχο παλιό αργαλειό της. Είναι, άλλωστε, η γυναίκα που το έβαλε σκοπό να διασώσει την παραδοσιακή υφαντική στη Μεγαλόνησο αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, με την απόλυτη διαίσθηση πως όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση αιώνων κινδύνευε να χαθεί για πάντα: βιομηχανοποιημένα κεντήματα και υφάσματα από την Κίνα εξοστράκισαν κάθε παραδοσιακό υφαντό από τα καταστήματα τουριστικών ειδών, ενώ οι παλιές μαστόρισσες αποχωρούσαν από τη ζωή.

#Stayhome, Βαρβάρα Τερζάκη: Ασχοληθείτε με τη λάτρα του σπιτιού σας-1

Ο παλιός αργαλειός της Βαρβάρας Τερζάκη.

Η Τερζάκη βάφτισε το εγχείρημά της «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi» και ξεκίνησε δουλειά υποδομής πριν από 20 χρόνια, με καταγραφές και αναζωογόνηση των παλιών τεχνικών και καλλιεργειών, όπως το λινάρι. Εμαθε και η ίδια να υφαίνει, αλλά όχι μόνο: «Είναι τόσο οργιαστική η φύση, λουλουδιασμένη, και όταν φτιάχνεις μια φυσική βαφή από εκατοντάδες άνθη, έχεις τη βεβαιότητα ότι όλη αυτή η ομορφιά περνά στο νήμα και από εκεί στο ένδυμα που ακουμπά το σώμα σου. Ας μην ξεχνάμε πως όλα τα ρούχα που φοράμε σήμερα έχουν βαφές τοξικές, με χημικά», μου λέει από την άλλη άκρη της γραμμής.

«Με δίδαξαν να υφαίνω αυτές οι μικρές θεές, οι μικρές αγίες, όπως λέω εγώ τις γυναίκες των ψηλών χωριών της Κρήτης. Και εκτός του ότι με έκαναν και εμένα μέρος μιας παράδοσης που κρατά από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα, με έκαναν να καταλάβω πώς αισθάνεται κάποιος μπροστά σε έναν αργαλειό. Είναι μια διαδικασία ηθική –πέρα από τεχνική– που σε φέρνει σε μια αρμονία με τον εαυτό σου, σε εξαγνίζει, σου οργανώνει τα σωθικά, σε κάνει δημιουργικό», υπογραμμίζει.

«Ξέρετε, παλαιότερα οι νοικοκυρές έλεγαν ότι πάνε να κάνουν τη λάτρα του σπιτιού τους. Η λέξη αυτή βγαίνει από τη λατρεία, σημαίνει ότι αγαπούσαν και τιμούσαν την εστία τους. Φανταστείτε πόσο καλή ενέργεια μας δίνει ένα ωραία ζυμωμένο ψωμί, ένα νόστιμο φαγητό που κάναμε με τα χέρια μας, ένα καθαρό ωραίο τραπεζομάντιλο με λουλούδια πάνω στο τραπέζι. Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά έχουν γίνει για ανθρώπους που αγαπάμε». Κλείσαμε το τηλέφωνο με έναν αναστεναγμό. Οταν τελειώσει η καραντίνα, το πρώτο μέρος που θα επισκεφθώ θα είναι η Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή