Εκλογές μετ’ ερωτημάτων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το διοικητικό συμβούλιο της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων» (νόμος περί Αθλητισμού).

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, για το 2020 είναι αδύνατον. Εφέτος δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αμφότερες οι απαιτήσεις του νόμου. Η τετραετής θητεία των διοικήσεων λήγει στο τέλος του 2020. Οι Ολυμπιακοί (Ο.Α.) του 2020, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, θα διεξαχθούν εκτός τραγικού απροόπτου το 2021.

Συνεπώς, οι αρχαιρεσίες ή θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος της θητείας των Δ.Σ., άρα πριν από τους Ολυμπιακούς, ή το τετράμηνο έπειτα από αυτούς και η θητεία, εν προκειμένω, θα γίνει πενταετής. Τα ίδια ισχύουν για την Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), οι εκλογές για την οποία πρέπει να διενεργούνται στην αρχή του επόμενου, των Ολυμπιακών, έτους.

Για ό,τι κι αν συμβεί, πάντως, θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Εως τώρα, η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού δεν έχει κατασταλάξει. Μελετά τα θετικά και αρνητικά τής οποιασδήποτε απόφασης. Κατά πληροφορίες μας δε, ρόλο θα παίξει και η διάρκεια της επιδημίας. Αν λήξει νωρίς, ενδεχομένως οι αρχαιρεσίες να πραγματοποιηθούν εφέτος. Το πιθανότερο, όμως, ίσως και το καλύτερο, είναι να διενεργηθούν μετά τους Ο.Α.

Με την άποψη αυτή συντάσσεται ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Σπύρος Καπράλος: «Γνώμη μας είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν έπειτα από τους Αγώνες. Διότι έτσι θα μπορούν να προετοιμαστούν απρόσκοπτα οι ομοσπονδίες γι’ αυτούς. Το ίδιο ισχύει για την ΕΟΕ. Αν οι αρχαιρεσίες στις ομοσπονδίες διενεργηθούν εφέτος, πρέπει στην αρχή του 2021 να πραγματοποιηθούν εκλογές στην ΕΟΕ. Το χρονικό διάστημα έως τους Ολυμπιακούς θα είναι μικρό. Και για την ολομέλεια της ΕΟΕ και για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών, ειδικά αν κάποιες αλλάξουν ριζικά».

Παρεμφερής είναι η άποψη του γενικού γραμματέα της ΕΟΕ, νομικού, Μανώλη Κολυμπάδη. Θεωρεί αναγκαία την παράταση της θητείας της διοίκησης της ΕΟΕ κατά ένα έτος και, συνεπώς, τη μείωση της διάρκειας της αντίστοιχης του επόμενου Δ.Σ. στα τρία χρόνια. Και τούτο, διότι προβλέπεται, σε πολλές ομοσπονδίες να υπάρξει σημαντική διοικητική ανανέωση. Αν, λοιπόν, ανανεωθεί αναλόγως και η ΕΟΕ, θα πρέπει να διαχειριστεί σε λίγο χρόνο διαδικασίες, για τις οποίες δεν θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Καθιστά σαφές, δε, ότι η ΔΟΕ δεν έχει λόγο στα των εθνικών ομοσπονδιών. Δεν μπορεί να επιβάλει το πότε θα διενεργηθούν οι εκλογές.

Αλλά η αναβολή των αρχαιρεσιών θα έχει μια άλλη συνέπεια, εκτός κι αν υπάρξει, και γι’ αυτό, νομοθετική ρύθμιση, κάτι που φαίνεται πως δεν αποκλείει το υφυπουργείο. Τι θα συμβεί με όσους, το μεν 2020 δεν συμπληρώνουν το 71ο έτος τους (ή το 74ο για τις ομοσπονδίες αθλητών με αναπηρίες), αλλά θα το κάνουν το 2021; Διότι, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, «Μετά τη συμπλήρωση του 71ου έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Δ.Σ. αθλητικής ομοσπονδίας. Κατ’ εξαίρεση για τις ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες, το ηλικιακό όριο ορίζεται στο 74ο έτος».

Εν αναμονή εξελίξεων, λοιπόν. Καιρός υπάρχει, άλλωστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή