Οι αυταπάτες του κορωνοϊού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικά θεωρώ την καραντίνα καθαρτική, όχι μόνο για να καθαριστούμε από τα ακανθώδη τέρατα που κυκλοφορούν σε ασύλληπτους αριθμούς (στην κεφαλή μιας καρφίτσας μπορούν να χωρέσουν άνετα 100 εκατομμύρια κορωνοϊοί, σχεδόν όσος ο πληθυσμός της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μαζί), αλλά και για να απολυμάνουμε τη σκέψη μας.

Η «πολλή συνάφεια του κόσμου» που προκαλούσε δυσφορία στον Καβάφη, όλοι αυτοί οι ανόητοι ασπασμοί και οι θορυβώδεις  συναντήσεις αντιμετωπίστηκαν δραστικά από τον κορωνοϊό, αν και η εμπειρία μιας ξαφνικής «συνάφειας» σχέσεων-ζόμπι εγκλωβισμένων μέσα σε διαμερίσματα μπορεί να έχει εξίσου επώδυνες συνέπειες.

Το θέμα είναι όμως ότι η καραντίνα καταστρέφει την οικονομία. Καμιά κοινωνία δεν αντέχει υπό συνθήκες απομόνωσης, όχι μόνο γιατί πλήττεται η Δημοκρατία (η οποία ούτως ή άλλως πλήττεται διαρκώς), αλλά γιατί η λιποθυμία της οικονομίας προκαλεί φτώχεια και η φτώχεια φέρνει λοιμό, λιμό και φασισμό. Οι τοξικές θεραπείες είναι απαραίτητες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν πρέπει να συνεχίζονται για πολύ σαν να πρόκειται για δόγμα.

Επίσης, ας πάψουμε να δίνουμε τόσο πολλά συγχαρητήρια στον εαυτό μας. Η Ελλάδα έχει «πέσει στα μαλακά», όχι γιατί έχει μια αναγεννησιακή κυβέρνηση, αλλά γιατί βρίσκεται στην περιφέρεια του καπιταλισμού, όπως έλεγαν οι παλιοί σοσιαλιστές. Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν ολιγώρησε, αλλά δεν είναι η «Παναγία, η θαυματουργή», όπως ισχυρίζονται οι θαυμαστές της.

Ο ιός πλήττει πρώτα από όλα τα μεγάλα οικονομικά κέντρα γιατί εκεί πραγματοποιούνται οι πολλές ανταλλαγές της παγκοσμιοποίησης. Η Αθήνα δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα κέντρα. Οπως η ελληνική επαρχία έχει πολύ λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με την Αθήνα έτσι και η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή επαρχία, έχει λιγότερα κρούσματα από τα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η καραντίνα πρέπει να αρθεί μετά το Πάσχα το αργότερο. Να αντικατασταθεί με στοχευμένα μέτρα και ατομική ευθύνη. Οχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η υγεία της οικονομίας. Αλλά και γιατί, όπως δείχνουν νέες μελέτες του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Στάνφορντ, ο ιός πρέπει να προχωρήσει ελεγχόμενα στην κοινότητα έτσι ώστε να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία. Θα είναι χρήσιμο για να αντιμετωπιστεί χωρίς νέα γενική καραντίνα το επόμενο κύμα που μάλλον δεν θα αργήσει πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή