Το δίλημμα του ευρωομολόγου

Το δίλημμα του ευρωομολόγου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία και η απόφαση έκδοσης ευρωομολόγου, ή ακόμη και κορωνο-ευρωομολόγου, δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν μίντια, δημοσιογράφοι και κυβερνήσεις που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, μάλλον καλώς οι τελευταίες. Απαιτεί μελέτη, οργάνωση και σίγουρα εγγυήσεις ότι η ρευστότητα που θα δημιουργήσει θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη πραγματικών οικονομικών αναγκών, άρα και έλεγχο. Ιδίως όταν πρόκειται να βοηθήσει κάποιες χώρες (της Ευρωζώνης) να αντιμετωπίσουν την κρίση δανειζόμενες με χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ, αντιθέτως, οι πλουσιότερες θα αναλάβουν κόστος και ρίσκο για να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση. Δίχως επίσης να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων χωρών πρέπει να πείσουν τη δική τους κοινή γνώμη και τα κοινοβούλια για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει πού θα γείρει η πλάστιγγα. Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως, εάν εκείνη θεωρήσει ότι η έκδοση «κορωνοομολόγου» εξυπηρετεί άμεσα ή μεσοπρόθεσμα τα συμφέροντα της Γερμανίας σε συνδυασμό με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θα ακολουθήσουν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και άλλοι που σήμερα αντιδρούν. Και παρά την άρνηση της προέδρου της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, να υιοθετήσει το αίτημα των εννέα χωρών για την έκδοση κορωνο-ευρωομολόγου, είναι θετικό το γεγονός ότι το θέμα συζητείται πλέον στο εσωτερικό της Γερμανίας, με αρκετούς οικονομολόγους να το υποστηρίζουν.

Από πλευράς ηθικής, το Βερολίνο είναι καλό να θυμάται ότι η ευημερία της Γερμανίας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, όταν οι δυτικοί νικητές του Β΄ Π.Π. τής χάρισαν ουσιαστικά επανορθώσεις και εξωτερικό χρέος. Επειδή όμως τα κράτη δεν έχουν αισθήματα, η λογική λέει ότι δεν έχει νόημα η μισή Ευρωζώνη να βγει εντελώς γονατισμένη οικονομικά από την κορωναϊκή κρίση και η Γερμανία όρθια. Σε ποιους θα εξάγει και θα πουλάει τότε, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών της απορροφείται από τους εταίρους; Αν υπάρχουν εταίροι, γιατί ακόμη και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης «παίζεται» στην καταστροφική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μαζί, σχεδόν εξίσου, και χωρίς ευθύνη κανενός!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή