Ζωντανά στην κουζίνα διάσημων Σεφ

Ζωντανά στην κουζίνα διάσημων Σεφ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μένουμε σπίτι και παρακολουθούμε διάσημους σεφ να αποκτούν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας μέσω διαδικτυακών μαθημάτων μαγειρικής.

Διάσημοι μάγειρες από όλο τον κόσμο, με τα εστιατόριά τους κλειστά, εκπέμπουν από το κινητό τους και εμπνέουν εκατομμύρια θεατές να μαγειρέψουν ή να συμβάλουν με τον οβολό τους για την υποστήριξη δράσεων αλληλεγγύης. Στην Κοπεγχάγη, ο πρωτοπόρος Rene Redzepi από το εστιατόριο Noma κάλεσε τους 910.000 ακολούθους του να αγοράσουν μια κάρτα-δώρο, προπληρώνοντας έτσι ένα γεύμα σε κάποιο από τα αγαπημένα τους εστιατόρια, και να την εξαργυρώσουν όταν με το καλό αυτά ανοίξουν. Η Clare Smyth, του διακεκριμένου γαστρονομικού εστιατορίου Core στο Λονδίνο, ανακοίνωσε από το Ιnstagram πως αναστέλλεται η λειτουργία στο εστιατόριό της και αποφάσισε να μαγειρεύει δωρεάν για όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ιού. Βραβευμένα εστιατόρια προσαρμόστηκαν αναγκαστικά στα νέα δεδομένα και, για να πληρώσουν τα έξοδά τους, άλλαξαν μενού και παρέχουν υπηρεσία delivery. Σεφ με μεγάλο ηλεκτρονικό… εκτόπισμα και πολλούς ακολούθους σταμάτησαν τα show, απομάκρυναν τα πολυτελή υλικά και μαγειρεύουν απλό καθημερινό φαγητό με ό,τι έχουν στο ντουλάπι της κουζίνας τους, για να μας κρατούν απασχολημένους δημιουργικά.

Ζωντανά στην κουζίνα μου

Ζωντανά στην κουζίνα διάσημων Σεφ-1

Ο σεφ Massimo Bottura

«Μαμά, μπορείς να βγάλεις φωτογραφία τα υλικά και τον μπαμπά που τα κόβει;» Η Alexa Bottura, κόρη ενός από τους επιδραστικότερους σεφ στον πλανήτη, τραβάει ένα home videο με το κινητό στην κουζίνα του σπιτιού τους όσο ο πατέρας της ετοιμάζει μια γιαπωνέζικη σούπα. Ο σεφ Massimo Bottura, ιδιοκτήτης του τριάστερου Osteria Francescana στην πόλη Modena, εκτός από διακεκριμένος επαγγελματίας, είναι και ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος. Ένας τριάστερος σεφ, που μαγειρεύει για άστεγους και κοινωνικά ευπαθείς, που εφαρμόζει πρακτικές για μηδενικό food waste πολύ πριν αυτό γίνει τάση, που πιστεύει ότι οι μάγειρες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μέσα στην απόγνωση που βιώνει η χώρα του αποφάσισε να παραμένει δημιουργικός και ενεργητικός. Κάθε βράδυ στις 20.00 ώρα Ιταλίας (GTM+1) εκπέμπει live από την κουζίνα του σπιτιού του στο Instagram (https://www.instagram.com/massimobottura) το «Kitchen Quarantine». Ο ίδιος μαγειρεύει για την οικογένειά του το δείπνο τους ‒ πολλές φορές o γιος του Charlie είναι με τις πιτζάμες, η σύζυγός του Lara Gilmore διαβάζει ένα βιβλίο ή επιλέγει τη μουσική που θα συνοδεύσει το γεύμα, ενώ τους παρακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι. Κρέμα παρμεζάνας, σοκολατένια σάλτσα αλλά και ταϊλανδέζικο κάρι είναι μερικές από τις συνταγές που έχει ήδη παρουσιάσει. «Δεν πρόκειται για εκπομπή μαγειρικής, αλλά για έναν τρόπο να μοιραζόμαστε κάτι με ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε μια δύσκολη στιγμή», δηλώνει ο ίδιος. Καθημερινά απαντά σε σχετικές ερωτήσεις-απορίες για τις συνταγές, στα αγγλικά και στα ιταλικά, για να έχει διάδραση με ένα ευρύτερο ακροατήριο. Η μαγειρική τους ρουτίνα είναι ήδη πολύ δημοφιλής, έχει εκατοντάδες followers και αξίζει να την παρακολουθήσετε όχι μόνο για να μάθετε να μαγειρεύετε, αλλά και για τα αυθόρμητα σχόλια του Bottura, ευφυολογήματα που βγαίνουν από την καρδιά του.

Ζωντανά στην κουζίνα διάσημων Σεφ-2

Ferran Adria

Ο Ferran Adria, ο θιασώτης της μοριακής γαστρονομίας και κύριος υπεύθυνος για τους αφρούς που συμπεριλαμβάνονται στα πιάτα των εστιατορίων την τελευταία δεκαετία, ξεκίνησε να δίνει απλές συνταγές μέσω Twitter (/twitter.com/ferranadria) στα ισπανικά. Αν και το εστιατόριό του El Bulli στην Ισπανία έχει κλείσει από το 2011, βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο εν μέσω πανδημίας φτιάχνοντας μεταξύ άλλων μια νόστιμη σούπα βισισουάζ, με πατάτα. Στην Βρετανία ο οξύθυμος Gordon Ramsay, αφού ανακοίνωσε μέσω Instagram πως αναστέλλεται η λειτουργία σε όλα τα εστιατόριά του στο Λονδίνο, ξεκίνησε έναν νέο κύκλο επεισοδίων στο Youtube της σειράς «Scrambled», με καλεσμένους. Δείτε το αν σας αρέσει το αγγλικό (κάποιες φορές χοντροκομμένο) χιούμορ του. Οι συνταγές του είναι θερμιδογόνες αλλά αρκετά απολαυστικές.

Ζωντανά στην κουζίνα διάσημων Σεφ-3

Ο Βρετανός σταρ σεφ, Jamie Oliver

Ο έτερος Βρετανός σταρ σεφ, Jamie Oliver (instagram.com/jamieoliver), ανέκαθεν μαγείρευε για online κοινό, παράγοντας καλαίσθητα video με ένα πολυάριθμο συνεργείο συνεργατών. Αυτή την περίοδο διατηρεί το επιβεβλημένο social distance και τα γυρίζει ερασιτεχνικά, με την κάμερα του κινητού του στην πανέμορφη οικιακή κουζίνα του με βοηθό τη σύζυγό του Jools Oliver. Θα τη δείτε να χορεύει μπροστά στον πάγκο και τον ίδιο να σιγοντάρει τραγουδιστά ενώ φτιάχνει συνταγές για όλη την οικογένεια, όπως την τέλεια μινεστρόνε. Home video στα αγγλικά κάνει και ο ιδιαίτερα εμφανίσιμος Antoni Porowski (instagram.com/antoni), παρουσιαστής, μοντέλο και ηθοποιός – τον ξέρουμε από τη σειρά του Netflix Queer Eye. Με άνετα ρούχα μπροστά στην εστία, παρουσιάζει το «Quar Eye» (από το quarantine), μια δική του παραγωγή με ωραίες οι μαγειρικές ιδέες, ιδίως αν σας αρέσει το κοτόπουλο. Μικρό παράπονο θα κάναμε μόνο για τη θέση της κάμερας, που δεν έρχεται πολύ κοντά στο φαγητό, με αποτέλεσμα να γίνεται φανερή αυτή η απόσταση από τη λιχουδιά.

Δεν ξέρω αν οι μάγειρες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, όμως τον κάνουν σίγουρα νοστιμότερο όσο ο ιός μάς δίνει ελεύθερο χρόνο στο σπίτι και αυτοί χαρίζουν ένα απολαυστικό, ατελείωτο και κάθε άλλο παρά φτηνό περιεχόμενο, τελείως δωρεάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή