50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που η Tudor, η αδελφή εταιρεία της Rolex, λανσάρισε τον πρώτο της χρονογράφο. Είχε κυκλοφορήσει το 1970 με το όνομα Oysterdate και ήταν ένα στιβαρό, πρακτικό στη χρήση του ρολόι με αδιάβροχη κάσα «Oyster». Έκτοτε η Tudor εξέλιξε αυτή την κατηγορία ρολογιών, για να φτάσουμε σήμερα στον περίφημο Black Bay Chronograph, έναν πραγματικά εξαιρετικό τόσο από πλευράς αισθητικής όσο και από πλευράς μηχανικής αυτόματο χρονογράφο με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Αξίζει όμως να κάνουμε μία αναδρομή στα 50 αυτά χρόνια και στα εμβληματικά μοντέλα που έφεραν την υπογραφή της συγκεκριμένης ωρολογοποιίας.

1970

TUDOR Oysterdate Σειρά 7000 «Homeplate»

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-1

Ο πρώτος χρονογράφος της Tudor, ο Oysterdate ήταν εφοδιασμένος με τον Valjoux 7734, έναν στιβαρό κουρδιστό μηχανισμό χρονογράφου με έκκεντρο. Είχε μεγάλη κάσα 39 mm (κατά 3 χιλιοστά μεγαλύτερη σε διάμετρο από το "ξαδελφάκι" του, το Cosmograph Daytona), αρρενωπή σχεδίαση και αρκετά ασυνήθιστο καντράν για τα δεδομένα της εποχής. Το 1970 είχαν κυκλοφορήσει τρεις εκδοχές του χρονογράφου εκείνου και αυτό που τις διαφοροποιούσε ήταν ο τύπος της στεφάνης. Ο 7031 είχε στεφάνη καλυμμένη με έναν δίσκο από Plexiglass, με ταχυμετρική κλίμακα 500 μονάδων, η οποία χρησίμευε για τον υπολογισμό της μέσης ωριαίας ταχύτητας ανάμεσα σε δύο σημεία. Ο 7032 είχε σατινέ ατσάλινη στεφάνη επίσης με ταχυμετρική κλίμακα 500 μονάδων. Τέλος, ο 7033 είχε διπλής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη με έναν διαβαθμισμένο δίσκο 12 μονάδων από μαύρο ανοδιωμένο αλουμίνιο (το συγκεκριμένο μοντέλο δεν προχώρησε στην παραγωγή). Σ’ αυτό το τρίτο μοντέλο βασίστηκε το σύγχρονο Tudor Heritage Chronograph, που θα συναντήσουμε παρακάτω.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-2

Τα καντράν και των τριών αυτών εκδοχών ήταν σε δύο χρωματισμούς: γκρι και μαύρο. Διέθεταν επιζωγραφισμένες φωσφορίζουσες ενδείξεις ωρών σε σχήμα πενταγώνου, εμπνευσμένου από την home plate στα γήπεδα του μπέιζμπολ. Αυτό το γεγονός έδωσε και στα μοντέλα αυτά το προσωνύμιο «Homeplate». Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο μετρητής λεπτών του χρονογράφου είχε διαβάθμιση 45 λεπτών, αντί των συνηθέστερων 30 λεπτών.

1971

Σειρά 7100 «Monte Carlo»

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-3

Η δεύτερη γενιά χρονογράφων της Tudor παρουσιάστηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1971, και υπήρχε στους καταλόγους της μάρκας μέχρι το 1977. Οι φανατικοί φίλοι της ελβετικής εταιρείας της έδωσαν το παρατσούκλι «Monte Carlo» επειδή τα καντράν θύμιζαν τροχό ρουλέτας του καζίνο του Μόντε Κάρλο. Οι χρονογράφοι της σειράς 7100 διατήρησαν την ίδια κάσα και αισθητική του καντράν με τα πρωτότυπα μοντέλα Oysterdate, είχαν όμως διαφορετικό μηχανισμό. Αντί του Valjoux 7734 είχαν πλέον το επίσης κουρδιστό Valjoux 234. Ήταν ένας εξελιγμένος τεχνολογικά μηχανισμός χρονογράφου με συμπλέκτη και τροχό τύπου στήλης (column wheel). Η δεύτερη σημαντική καινοτομία τους ήταν ο χρωματικός συνδυασμός τους, με κυρίαρχο χρώμα το ανοιχτό μπλε: το καντράν ήταν μπλε και γκρι και συνδυαζόταν με δύο τύπους στεφάνης σε ασορτί μπλε χρώμα.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-4

Κυκλοφόρησαν τρία μοντέλα: το 7149/0 με στεφάνη από Plexiglas και ταχυμετρική κλίμακα 500 μονάδων, το 7159/0 σατινέ ατσάλινη στεφάνη που έφερε χαραγμένη την ταχυμετρική κλίμακα και το 7169/0 με περιστρεφόμενη στεφάνη, το οποίο ήταν η μετενσάρκωση του πρωτότυπου 7033 και βγήκε κανονική σε μαζική παραγωγή.

1976

Σειρές 9400 και 79100 – Ο αυτόματος χρονογράφος «Big Block»

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-5

Το 1976 η Tudor παρουσίασε μία νέα οικογένεια χρονογράφων, τα Prince Oysterdate, που πλέον διέθεταν αυτόματο μηχανισμό. Και παρόλο που η κάσα δεν διέφερε πολύ από τα προηγούμενα μοντέλα, ήταν κάπως παχύτερη, ώστε να φιλοξενήσει τον ρότορα του αυτόματου μηχανισμού. Εξού και το προσωνύμιο «Big Block» που της χάρισαν οι συλλέκτες. Μία εμφανής διαφορά από τους προηγούμενους χρονογράφους ήταν η ύπαρξη τριών βοηθητικών καντράν (αντί δύο) σε διάταξη 12, 9 και 6.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-6

Το παρατσούκλι «Big Block» συνόδευε και τη σειρά 79100 που βγήκε στην αγορά το 1989 με μικρές μόνο αλλαγές. Όπως και η σειρά 9400, έβγαινε σε τρεις εκδοχές, ανάλογα με τον τύπο της στεφάνης, αλλά και σε διάφορες παραλλαγές του καντράν. Όσον αφορά τον μηχανισμό, δεν ήταν άλλος από τον γνωστό σε όλους σήμερα Valjoux calibre 7750.

1995

Σειρά 79200 «Sapphire Chronograph»

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-7

To 1995, με το λανσάρισμα της σειράς 79200, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην αισθητική του χρονογράφου Prince Oysterdate. Κατ’ αρχάς η κάσα έγινε πιο κομψή και στρογγυλεμένη, με ωραίες καμπύλες. Άλλες καινοτομίες ήταν η χρήση κρυστάλλου ζαφειριού για να σφραγίζει η κάσα –εξού και το προσωνύμιο των μοντέλων αυτής της σειράς–, οι παραλλαγές από χρυσό και ατσάλι, και το δερμάτινο λουράκι. Από πλευράς μηχανισμού, διέθεταν την σημαντικά εξελιγμένη εκδοχή του Valjoux 7750.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-8

Το 1995 κυκλοφόρησαν επίσης ένας χρονογράφος Tudor Oysterprince με κωδικό 79260, ο οποίος διέθετε μαύρη σταθερή στεφάνη από αλουμίνιο, ο 79270 με μαύρη αλουμινένια περιστρεφόμενη στεφάνη με 12ωρη κλίμακα καθώς και ο 79280 με σταθερή στεφάνη από γυαλισμένο ατσάλι με ταχύμετρο και ενθέματα από αλουμίνιο. Τέλος, η λέξη «Oyster» εξαλείφθηκε από το καντράν και αντικαταστάθηκε από τη λέξη «Prince». Κυκλοφόρησαν δεκάδες παραλλαγές σε συνδυασμό με δερμάτινα λουράκια σε κόκκινο, κίτρινο, πράσινο χρώμα ή με ατσάλινα μπρασελέ τριών συνδέσμων.

2010

Η επιστροφή του «Homeplate»

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-9

Το 2010, με αφορμή την 40ή επέτειο από τη γέννηση του πρώτου της χρονογράφου, η Tudor λανσάρισε τον Heritage Chrono. Ήταν ένας μοντέρνος χρονογράφος, ο οποίος αναβίωνε τους βασικούς αισθητικούς κώδικες του περίφημου μοντέλου 7033 του 1970 που δεν βγήκε ποτέ σε παραγωγή.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-10

Ο απόγονός τους διέθετε επιπροσθέτως διαβαθμισμένη περιστρεφόμενη στεφάνη 12 ωρών, μπιζουτέ γυαλισμένες αιχμές στους βραχίονες, γυαλισμένο προστατευτικό της κορώνας και ανάγλυφες ραβδώσεις στην κορώνα και στα μπουτόν. Κυκλοφόρησε με δύο εκδοχές του καντράν: γκρι με μαύρους μετρητές ή μαύρο με γκρι μετρητές και για πρώτη φορά συνοδευόταν με υφασμάτινο λουράκι τύπου ζακάρ σε μαύρο, γκρι ή πορτοκαλί χρώμα, καθώς και με ατσάλινο μπρασελέ.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-11

Το 2013 βγήκε στην αγορά και μία επόμενη εκδοχή του μοντέλου εκείνου, το Heritage Chrono Blue, με μπλε λεπτομέρειες στο καντράν, το οποίο ήταν εμφανώς επηρεασμένο από το «Monte Carlo» του 1971. Και τα δύο μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με τον αυτόματο calibre 2892, ο οποίος διέθετε πρόσθετο σύστημα χρονογράφου, και είχαν μετρητή 45 λεπτών στο καντράν και ημερομηνία στο 6.

2013

Fastrider από κεραμικό

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-12

Το 2013 η Tudor έκανε την έκπληξη παρουσιάζοντας έναν συναρπαστικό σπορ χρονογράφο, κατασκευασμένο από μαύρο ματ κεραμικό. Ο Fastrider Black Shield ξέφευγε εντελώς από τα δεδομένα της ελβετικής μάρκας, με μία κάσα φτιαγμένη από ένα ενιαίο κομμάτι κεραμικού υλικού υψηλής τεχνολογίας. Απαιτήθηκε μία διαδικασία έγχυσης σε υψηλή θερμοκρασία και το αποτέλεσμα ήταν ένα υψηλότατου επιπέδου ρολόι για την κατηγορία τιμής που ανήκε. Ενώ αρχικά κυκλοφόρησε σε μαύρη έκδοση με κόκκινες ή μπρονζέ ενδείξεις ωρών, το Fastrider Black Shield βγήκε και σε μία ασπρόμαυρη εκδοχή, με τις λευκές λεπτομέρειες να κάνουν τέλειο κοντράστ πάνω στο μαύρο φόντο. Ο μηχανισμός του ήταν ο calibre 7753 με έκκεντρο και ημερομηνία στο 4:30. Η ρύθμιση της ημερομηνίας ήταν εφικτή χάρη σε ένα διορθωτή (corrector) στο 9. Το μοντέλο συνδυαζόταν είτε με μαύρο ματ δερμάτινο λουρί με λευκά εξώραφα είτε με λουράκι από μαύρο καουτσούκ.

2017

Black Bay Chronograph με manufacture μηχανισμό

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-13

Από το 1954 η Tudor κατασκευάζει και εξελίσσει καταδυτικά ρολόγια ενώ από το 1970, όταν παρουσίασε τον πρώτο της χρονογράφο, τον Oysterdate, δημιουργεί ρολόγια στενά συνδεδεμένα με τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το 2017 με το Black Bay Chrono η Tudor συνδύασε τις καταδυτικές καταβολές της οικογένειας Black Bay με τη λειτουργία της χρονομέτρησης σε έναν χρονογράφο υψηλότατων επιδόσεων και άψογου design, ο οποίος είναι και στεγανός μέχρι 200 μέτρα βάθος. Τη χρονιά που κυκλοφόρησε κέρδισε το βραβείο καλύτερου ρολογιού στην κατηγορία κάτω των 8.000 ελβετικών φράγκων στο Grand Prix Ωρολογοποιίας της Γενεύης.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-14

Εφοδιασμένος με ελατήριο από πυρίτιο, 70 ώρες ενεργειακής αυτονομίας και επίσημη πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC ο Manufacture calibre MT5813 που κινεί το Heritage Black Bay Chrono είναι ένας παραδοσιακά φτιαγμένος υψηλών επιδόσεων μηχανισμός με τροχό τύπου στήλης και κάθετο συμπλέκτη. Βασισμένος στον manufacture μηχανισμό χρονογράφου Breitling 01 με ένα ρυθμιστικό όργανο που φέρει την υπογραφή της Tudor, ο μηχανισμός αυτός ήταν ο καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο ελβετικές εταιρείες.

50 χρόνια χρονογράφοι TUDOR-15

Το 2019 ο Black Bay Chronograph κυκλοφόρησε σε «δίχρωμη» εκδοχή από ατσάλι και χρυσό έχοντας στο εσωτερικό του τον ίδιο μηχανισμό.

Εδώ κλείνει το αφιέρωμά μας στον μισό αιώνα χρονογράφων της Tudor. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι έχει ετοιμάσει η μάρκα για το 2020 στην κατηγορία των χρονογράφων, με αφορμή την φετινή επέτειο των 50 χρόνων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Tudor εδώ.

Κεντρική διάθεση: Rolex Hellas (τηλ.: 210-3621138)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή