Ο ρόλος-κλειδί ενός βιοδείκτη στο αίμα ασθενών

Ο ρόλος-κλειδί ενός βιοδείκτη στο αίμα ασθενών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 εντείνει τις προσπάθειες ερευνητών ανά τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας για την ανάπτυξη αξιόπιστης θεραπευτικής απάντησης έναντι του κορωνοϊού. Προχθες, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης τη Σήψης ΕΟΜΣ) –μία συνεργασία 55 παθολογικών κλινικών και ΜΕΘ στην Ελλάδα– Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, σε διαδικτυακή συνέντευξή του ανακοίνωσε την ανακάλυψη του ρόλου ενός βιοδείκτη ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης στο αίμα των ασθενών από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, βάσει του οποίου είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν στο πρώτο ακόμα στάδιο της ήπιας μορφής της νόσου εκείνοι που πρόκειται να έχουν δυσμενή εξέλιξη και να χρειαστούν διασωλήνωση.

Το suPAR

Οπως ανέφερε ο κ. Γιαμαρέλλος, με την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα, ξεκίνησε και η καταγραφή των ασθενών που νοσηλεύονται με πνευμονία. Η ανάλυση από τα στοιχεία των πρώτων 57 ασθενών έδειξε ότι ένας δείκτης του αίματος, το suPAR, είναι ιδιαίτερα αυξημένος από την πρώτη ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε όλους τους ασθενείς που τελικά θα εκδηλώσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χορήγηση σε αυτούς τους ασθενείς, μαζί με την αντιιική θεραπεία που λαμβάνουν, ενός συγκεκριμένου ανοσοτροποποιητικού βιολογικού παράγοντα, που χρησιμοποιείται σήμερα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, είναι σε θέση να αναχαιτίσει την πορεία του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς προς την κατάρρευση, την εγκατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας και τη διασωλήνωσή του.

Ηδη, η ΕΟΜΣ έχει σχεδιάσει και θα διεξάγει την κλινική μελέτη SAVE για περαιτέρω διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της αγωγής. Η μελέτη, για τη διεξαγωγή της οποίας έχουν ενημερωθεί οι κρατικές αρχές, και η οποία θα υποβληθεί προς αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε εκατό Ελληνες ασθενείς που θα νοσηλευθούν σε δώδεκα παθολογικές κλινικές της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Γιαμαρέλλο, το πρωτόκολλο μπορεί να ολοκληρωθεί, αφού συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι πόροι, σε μόλις είκοσι ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή