Κεκλεισμένων των θυρών Ακολουθίες σε όλους τους ναούς

Κεκλεισμένων των θυρών Ακολουθίες σε όλους τους ναούς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τέλεση Ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών σε κάθε ναό, ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος από την κυβέρνηση εν όψει Πάσχα. Η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει το αίτημα στο πλαίσιο της νέας απόφασης για την έκταση των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν παρέλθει, η αναστάσιμη λειτουργία που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, να τελεσθεί στους ναούς όλης της χώρας στις 26 προς 27 Μαΐου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συζητήθηκε το θέμα των Ακολουθιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η ΔΙΣ υιοθέτησε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαΐων και μετά) οι Ακολουθίες να διεξάγονται  κεκλεισμένων των θυρών  με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πολιτείας. Με βάση την κυβερνητική απόφαση, μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά κεκλεισμένων των θυρών υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης.

Η διαφορά πλέον είναι ότι όλοι οι ναοί της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ τώρα μόνο όταν υπάρχει τηλεοπτική αναμετάδοση. Από την άλλη, η απόφαση της ΔΙΣ έκανε λόγο για Ακολουθίες  «χωρίς μεγάφωνα». Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει συγκέντρωση πιστών έξω από τους ναούς κατά τις Ακολουθίες. Η ΔΙΣ κάλεσε τους πιστούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμοδίων γιατρών «ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης».

Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος εμπιστεύεται απόλυτα την υπεύθυνη ελληνική πολιτεία που από την πρώτη στιγμή έχει χειριστεί εξαιρετικά αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και ακολουθεί τις επιταγές και τις υποδείξεις των αρμόδιων για την προστασία της υγείας Αρχών».

Και πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό ακριβώς από την αρχή και πολλές φορές και η ΔΙΣ και ο πρόεδρός της έχουν ζητήσει να κάνουν οι πιστοί τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες. Ο περιορισμός της δημόσιας λατρείας δεν θίγει τη θεμελιώδη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας που εδράζεται στο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και άρα δεν συγκρούεται με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την άλλη, η ΔΙΣ αποφάσισε να προσφερθεί το ποσό των 150.000 ευρώ στον αγώνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ τα μέλη της προσέφεραν έναν μισθό. Την ίδια στιγμή, για τον αγώνα κατά του κορωνοϊού η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να προσφέρει στην τουρκική κυβέρνηση το ποσό των 300.000 τουρκικών λιρών. Επίσης προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση το ποσό των 50.000 ευρώ, επισημαίνοντας πως δίνεται ιδιαίτερα για τις ανάγκες των αστέγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή