Κοινή έκδοση χρέους μέσω ενός νέου ταμείου διάσωσης προτείνει η Γαλλία

Κοινή έκδοση χρέους μέσω ενός νέου ταμείου διάσωσης προτείνει η Γαλλία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση μιας κοινής αξιόπιστης απάντησης στις οικονομικές προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Χθες συνεδρίασε το Euroworking Group, για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Εκεί, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ στους Financial Times, η Γαλλία θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ενός νέου ταμείου διάσωσης, που θα συμβάλει στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Από την πλευρά της, η Ολλανδία πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου με πολύ μικρά ποσά.

Ο κ. Λε Μερ είπε ότι το ταμείο θα είναι ορισμένου χρόνου (πέντε ή δέκα ετών) και θα εστιάσει στην ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών-μελών μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Θα είναι δυνατή η κοινή έκδοση χρέους μέσω του ταμείου, αποκλειστικά για μέτρα και επενδύσεις που συνδέονται με τις συνέπειες του κορωνοϊού. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει το περιθώριο επίτευξης συναίνεσης επί των ζητημάτων αυτών στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την επόμενη Τρίτη, αλλά και στο επίπεδο των «27».

«Δεν πρέπει να μας γίνει εμμονή η λέξη “κορωνο-ομόλογα” ή ευρωομόλογα», τόνισε ο κ. Λε Μερ. «Πρέπει να μας γίνει εμμονή η ανάγκη να έχουμε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα μας παρέχει την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση».

Παράλληλα, χθες, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ ενός ταμείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της ολλανδικής κυβέρνησης που είναι στη διάθεση της «Κ», το ταμείο θα είναι μεγέθους 10-20 δισ. ευρώ και διάρκειας τριών ετών. Οι πόροι θα χορηγηθούν ως διμερείς μεταβιβάσεις μεταξύ κρατών-μελών (όχι δάνεια) στις χώρες της Νότιας Ευρώπης για την αγορά ιατρικών προμηθειών, τη στήριξη των συστημάτων υγείας και της αγοράς εργασίας.

Αμετακίνητη η Γερμανία

Η Γερμανία, από την πλευρά της, επιμένει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το κατάλληλο –και αλληλέγγυο– εργαλείο, στη βάση και των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την υπέρβαση αυτής της κρίσης», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Ουλρίκε Ντέμερ, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή