ΟΗΕ: Κίνδυνος παγκόσμιας διατροφικής κρίσης

ΟΗΕ: Κίνδυνος παγκόσμιας διατροφικής κρίσης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο κορωνοϊός είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να προσθέσει ότι ο COVID-19 «αποτελεί απειλή για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη» και ότι η πανδημία θα προκαλέσει ύφεση «χωρίς προηγούμενο στο πρόσφατο παρελθόν».

Η ταχεία εξάπλωση του ιού, εκτιμά ο ΟΗΕ, απειλεί «τη σταθερότητα, θα ενισχύσει την αναταραχή και θα επιδεινώσει τις διενέξεις», είπε ο κ. Γκουτέρες με αφορμή τη δημοσίευση έκθεσης του Οργανισμού για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η έκθεση περιγράφει την πανδημία ως «τη χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση στην ιστορία  75 ετών του ΟΗΕ. Μία κρίση, η οποία σκοτώνει ανθρώπους, σκορπά τη δυστυχία και ανατρέπει τις ζωές τους. Πρόκειται, όμως, για πολύ παραπάνω από μία απλή υγειονομική κρίση. Πρόκειται για ανθρώπινη κρίση. Ο κορωνοϊός πλήττει τις ανθρώπινες κοινωνίες στον πυρήνα τους».

Στην ομιλία του, ο κ. Γκουτέρες κάλεσε σε ισχυρότερη και πιο συνεκτική διεθνή αντιμετώπιση, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη δοκιμασία, η οποία προκάλεσε αναταραχή σε κοινωνίες και στην παγκόσμια οικονομία. «Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι εάν ενωθούμε όλοι, ξεχάσουμε τα πολιτικά παιχνίδια και συνειδητοποιήσουμε ότι κρίνεται το μέλλον της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, επισημαίνοντας ότι ορισμένες χώρες αγνοούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας «επιλέγοντας τον δικό τους δρόμο». Χώρες, όπως η Σουηδία, δεν έχουν εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η Βρετανία έχει δεχθεί επικρίσεις από τον ΠΟΥ για την ολιγωρία της στην πραγματοποίηση μαζικών τεστ για κορωνοϊό.

Ο κ. Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η πανδημία μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, καθώς εξαπλώνεται στα αναπτυσσόμενα κράτη του Νότου, για να υπογραμμίσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στην αφρικανική ήπειρο, όπου οι υποδομές υγείας είναι ελλιπείς.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) προειδοποιεί ότι η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να συνοδευθεί από λιμό στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιτίας της διαταραχής στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης διατροφικών προϊόντων, αλλά και από τα προβλήματα που θα σημειωθούν στη συγκομιδή της σοδειάς το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή