«Γέφυρα» ΣΥΡΙΖΑ με Πράσινους

«Γέφυρα» ΣΥΡΙΖΑ με Πράσινους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2021 βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας πως οι Πράσινοι (Die Gruenen) επιχειρούν να  αντικαταστήσουν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στα αριστερά του κέντρου, συμμετέχοντας στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Με αυτό το σκεπτικό, η τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με τη συμπρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δεν ήταν απλώς μία ακόμη επικοινωνία.

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για αναβάθμιση του διαλόγου με τους Πράσινους, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η επικεφαλής τους εκμυστηρεύθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως πολλοί δήμαρχοι στη Γερμανία, που προέρχονται από το κόμμα της, επιθυμούν να προχωρήσουν σε μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων. Η κ. Μπέρμποκ φέρεται να ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να τη φέρει σε επικοινωνία με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να τη βοηθήσει και μέσω των συνεργατών του γνωστοποίησε το ενδιαφέρον που υπάρχει στον αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκο.

Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης να μην επιδιώκει την υλοποίηση ενός ευρύτερου προγράμματος μετεγκατάστασης, με την ηγέτιδα των Πρασίνων να του απαντά πως το κόμμα της είναι υπέρ ενός τέτοιου σχεδιασμού με τον οποίο, όμως, δεν συμφωνεί η Αγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε την ξεκάθαρη θέση που πήραν οι Πράσινοι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την Υγεία. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις του τέως πρωθυπουργού κατά του Βερολίνου και των πολιτικών τής λιτότητας. Μετά το «όχι» της Γερμανίδας καγκελαρίου στο ευρωομόλογο είχε τονίσει για το Βερολίνο πως «ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση».

Στην Κουμουνδούρου δεν μιλούν σε καμία περίπτωση για επιστροφή στην περίοδο 2012-2014 που χαρακτηρίστηκε από το «go back Μέρκελ», ωστόσο η αλλαγή στρατηγικής είναι προφανής, αφού αρκετοί εκτιμούν ότι η επιδίωξη της Γερμανίας είναι να βάλει την Ευρώπη σε ένα νέο μνημόνιο με ασύμμετρες συνέπειες. Επιθυμούν από πολύ νωρίς να αντιταχθούν σε έναν τέτοιο σχεδιασμό και επιχειρούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις επαφές τους με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου, πραγματοποιώντας έναν νέο γύρο επικοινωνιών και παρεμβάσεων, που στο επίκεντρο θα βρεθεί και το προσφυγικό. Το  άνοιγμα στους Πράσινους της Γερμανίας θεωρείται κομβική κίνηση, αφού αναγνωρίζεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται αρκετά βήματα πιο μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί μαζί τους μία σειρά από θεματικές τηλεδιασκέψεις και την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο Σωκρ. Φάμελλος.

Από τη στιγμή που όλα πλέον συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού η οποία απειλεί την υφήλιο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια την ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων για την υγεία κατοίκων και αιτούντων άσυλο στη Μόρια. Στην ερώτηση, που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου Γ. Μπουρνούς, τονίζεται ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό των 22.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που στεγάζονται στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και στους εργαζομένους του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή