Μαζική στροφή της βιομηχανίας στην παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού

Μαζική στροφή της βιομηχανίας στην παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα η υπάρχουσα βιομηχανική δραστηριότητα σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό τελούν σε κατάσταση καραντίνας, έχει στραφεί στην κατεπείγουσα παραγωγή και κατασκευή ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού και υλικών (μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες, ποδιές και ρόμπες γιατρών/ασθενών κ.ά.). Από τη γερμανική εταιρεία εσωτερικού σχεδιασμού Zettl μέχρι τη βρετανική Rolls-Royce, την ευρωπαϊκή Airbus, τη γαλλική LVMH, τον ιταλικό οίκο Armani και την ισπανική Zara, όλες έχουν αποδυθεί σε μια μάχη με τον χρόνο. Η Zettl ασχολούνταν με τις δερμάτινες λεπτομέρειες στο εσωτερικό των πολυτελών Porsche ή των Rolls-Royce και τώρα παράγει χειρουργικές μάσκες, χρησιμοποιώντας τα αυτοματοποιημένα συστήματά της. H Rolls-Royce και η αεροναυπηγική Airbus καταπιάνονται με την κατασκευή αναπνευστήρων για τις μονάδες ΜΕΘ.

Στις ημέρες μας πλέον, με τη ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας, οι μάσκες είναι πολύτιμες κατ’ αρχάς για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες αποθήκευσης, οργάνωσης και διανομής ποικίλων προϊόντων, αλλά και για τους απλούς ανθρώπους – κι αυτό παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δίνεται προτεραιότητα στους επαγγελματίες. Τα κρούσματα φθάνουν παγκοσμίως τις 800.000 και ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προμήθειες στα νοσοκομεία είναι πολύ περιορισμένες και οι γιατροί χρησιμοποιούν επανειλημμένως μάσκες που όμως είναι μιας χρήσεως.

Στην Ισπανία, όπως είχε αναφερθεί από γιατρούς, υπήρχαν περιπτώσεις που χρησιμοποιούσαν για προστασία πλαστικές σακούλες σκουπιδιών. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έκανε η ίδια τηλεφωνήματα για επιπλέον προμήθειες χειρουργικών μασκών υψηλής προστασίας, όπως είπε ο Μάρκους Ζέτερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, το οποίο έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τον ιό. «Τα μηχανήματα που κατασκευάζουν μαζικά αυτές τις μάσκες στην Κίνα, όλα προέρχονται από τη Γερμανία. Τώρα λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε την παραγωγή μας για να παραγάγουμε εμείς το υλικό, που επειγόντως χρειαζόμαστε στη χώρα μας», είπε.

Εν τω μεταξύ, γίνεται αντιληπτό πως η χρήση μάσκας διευρύνεται και στο κοινό, παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ. Στην Αυστρία ορισμένα σούπερ μάρκετ διανέμουν στην πελατεία μάσκες, ενώ στην πόλη Ιένα της ανατολικής Γερμανίας ζητείται από τους πολίτες να τις φορούν στα ΜΜΜ και στα ψώνια τους. Ωστόσο, η Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας διαφωνεί με ένα τέτοιο μέτρο, γιατί μπορεί να στερήσει μάσκες από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο οίκος Armani στην Ιταλία ράβει στολές γιατρών και νοσηλευτών και η Ferrari κατασκευάζει αναπνευστήρες, ενώ στη Γαλλία η βιομηχανία της μόδας φτιάχνει μάσκες και αντισηπτικά (εκεί όπου παρήγε αρώματα και καλλυντικά). Οπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, ο κλάδος της μόδας θα φθάσει να παράγει σύντομα 480.000 χειρουργικές μάσκες ημερησίως, ενώ όσες εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνταν σε αυτό το πεδίο στόχο έχουν τα 40 εκατ. τεμάχια μέσα στον Απρίλιο. Η δε γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα 20 εκατ. μάσκες, όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας. Στο μεσοδιάστημα η γερμανική Draegerwerk έκλεισε συμφωνία για δεκάδες εκατομμύρια μάσκες υψηλής προστασίας Ν95 για γιατρούς και νοσοκόμες/ους στις ΗΠΑ και θα ανοίξει εργοστάσιο εκεί για

την παραγωγή τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή