Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/04/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θέλει η Γερμανία βρίσκεται φόρμουλα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι οι μόνοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εκδώσουν κορωνομόλογο, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.) και υποστήριξε πως για να γίνει κάποιος άλλος θα χρειαστούν 2-3 χρόνια. Πράγματι, αυτοί οι δύο είναι οι μόνοι. Αλλά θα μπορούσε ο φορέας έκδοσης χρέους ενός κράτους, π.χ. ο γαλλικός ΟΔΔΗΧ, να λειτουργήσει ως ο εκδότης ενός κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου. Εν πάση περιπτώσει, τα όποια τεχνικά ή νομικά προβλήματα ξεπερνιούνται όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις. Για παράδειγμα, όποτε η Γερμανία είχε ανάγκη να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, βρέθηκε η φόρμουλα για μια ελαστική ερμηνεία. Επίσης, όταν χρειάστηκε το ΔΝΤ να δανείσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα απ’ όσο του επέτρεπε το καταστατικό του, άλλαξε το καταστατικό. Αρα το βασικό είναι η πολιτική βούληση. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Επέστρεψαν 400 εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ από την Κύπρο

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα περισσότερα εργοτάξια παραμένουν ανοικτά, αν και υπολειτουργούν, στην Κύπρο ελήφθη απόφαση να κλείσουν. Ως εκ τούτου, απαιτήθηκε ο επαναπατρισμός εργαζομένων από τις εταιρείες που είχαν αποστείλει προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΤΕΡΝΑ, η οποία χρειάστηκε να οργανώσει τον ασφαλή επαναπατρισμό περίπου 400 εργαζομένων της από την Κύπρο. Οπως έκανε γνωστό η εταιρεία, για τη συντριπτική πλειονότητα οργανώθηκαν ειδικές πτήσεις, σε συνεργασία με την Aegean, ενώ για όλους τους εργαζομένους ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες.

Εκτακτη παροχή 3 εκατ. ευρώ στο προσωπικό της ΑΒ

Αλλη μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ προστέθηκε σε αυτές που αποφάσισαν να επιβραβεύσουν με έκτακτη παροχή το προσωπικό τους. Χθες ήταν η σειρά της «ΑΒ Βασιλόπουλος» να ανακοινώσει ότι θα δώσει έκτακτη παροχή στους 13.575 εργαζομένους της ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ. «Σε όλους εσάς αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά και μια επιβράβευση, που έρχεται αυτονόητα για όλα όσα προσφέρετε», ήταν το μήνυμα προς τους εργαζομένους από τον επικεφαλής της αλυσίδας, Βασίλη Σταύρου.

«Πράσινο» από την Ε.Ε. για online τυχερά παίγνια

«Αβρόχοις ποσίν» πέρασε ο κανονισμός διεξαγωγής online τυχερών παιγνίων από το σύστημα διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το γνωστό Technical Regulation Information System (TRIS). Aκόμη και ο συνήθης ύποπτος, η Μάλτα, που φιλοξενεί τους περισσότερους servers τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη και ωφελείται πολλαπλώς από τη συγκεκριμένη βιομηχανία, δεν πραγματοποίησε παρέμβαση. Εξάλλου, όπως ψιθυρίζεται, το σύστημα ελέγχου των Βρυξελλών, για όσους παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς στη Ε.Ε., το τελευταίο διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Ετσι στη χώρα μας η διαδικασία (οριστικής) αδειοδότησης των παρόχων online τυχερών παιγνίων προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις.

Η εξίσωση έχει δύο μέρη

Την πρόβλεψη της Goldman Sachs για ύφεση στην Ελλάδα φέτος της τάξης του 9% αποκάλυψε ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας Χοζέ Μαρία Χερνάντεζ, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της Alpha Bank. Σε ερώτησή του ο κ. Χερνάντεζ σημείωσε πως οι προβλέψεις για τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ που παρουσίασε η Alpha Bank (δηλαδή την πρόβλεψη της ΤτΕ για 0% ανάπτυξη και του Χρ. Σταϊκούρα για ύφεση 1%-3%), είναι πολύ χαμηλότερες του 9% που βλέπει η Goldman Sachs. O CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης (φωτ.) απάντησε στον αναλυτή της Goldman ότι θα τον συμβούλευε να εξετάσει καλύτερα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί γιατί μάλλον λαμβάνει υπόψη μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης, δηλαδή τη σοβαρότητα της κρίσης, και δεν λαμβάνει υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται καθώς και τη στήριξη που θα προσφέρουν οι τράπεζες στην οικονομία. «Ισως θα πρέπει να μιλήσετε offline με τον επικεφαλής οικονομολόγο μας και να συγκρίνετε τις σημειώσεις σας», επισήμανε ο κ. Ψάλτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή