Συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον κορωνοϊό

Συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον κορωνοϊό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ετοιμότητα του κράτους έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται από το πρωί σήμερα στο επίκεντρο μιας έντονης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που άρχισε με τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων και αναμένεται να εξελιχθεί σε μια άτυπη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς προγραμματίστηκαν τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως σε κάθε επίπεδο (υγειονομικό – κοινωνικό – εργασιακό – εκπαιδευτικό κ.ά.) όχι μόνο λαμβάνεται κάθε απαραίτητο μέτρο αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, αλλά και πως υπάρχει ένας διαρκώς εξελισσόμενος σχεδιασμός έναντι κάθε πιθανού δυσμενούς σεναρίου για το προσεχές μέλλον.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση άλλοτε σε υψηλούς τόνους και άλλες φορές με έντονο το στοιχείο της αμφισβήτησης, ασκεί κριτική υποστηρίζοντας ότι οι δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο “καλό σενάριο”. Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, υλοποιούμε το σχεδιασμό μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (Α. Μιχαηλίδη και Γ. Λαμπρούλη), τονίζοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη αλλά και πως έχουν προληπτικά ενταχθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό πολλές δράσεις για προσλήψεις προσωπικού, προμήθεια και διάθεση υλικού προστασίας και εξοπλισμού, έως και για επίταξη δομών και προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα, εάν τούτο καταστεί αναγκαίο στο μέλλον. Στόχος, είπε, είναι η στήριξη του Συστήματος Υγείας και η προστασία της δημόσιας Υγείας.

Αλλά και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ερωτηθείσα από βουλευτή του ΜέΡΑ25 (Σοφία Σακοράφα) υπογράμμισε πως υπάρχει υλοποιούμενος με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις βαθμίδες, σχεδιασμός επιτυχούς εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ο οποίος διαρκώς ενισχύεται και σε επίπεδο υποδομών και τεχνικής υποστήριξης. “Δυσλειτουργίες υπάρχουν και αναβαθμίζονται διαρκώς τα συστήματα για να ανταποκριθούν. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών” είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

Αναπτύσσοντας τις ερωτήσεις τους τόσο η κυρία Σακοράφα όσο και ο κ. Λαμπρούλης έκαναν λόγο για την ανάγκη ακόμα και επίταξης δομών από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας έναντι της πρωτοφανούς κρίσης.

Αξιοσημείωτο ως προς αυτό και ειδικά για το χώρο της Υγείας, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Νικ. Κακλαμάνης, πρώην υπουργός Υγείας, υπενθύμιζε ότι από το 2005 και περίπτωση σοβαρής τότε επιδημίας, έχει προβλεφθεί ότι «αυτόματα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία τίθενται υπό κεντρικό, ενιαίο έλεγχο στο υπουργείο Υγείας. Ελπίζουμε να μην το χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μιχαηλίδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπάρχουν βασικά ελλείμματα και ανακολουθίες που απαιτούν αποσαφήνιση. Υπάρχει αναντιστοιχία εξαγγελιών και αναρτήσεων στην Διαύγεια. Απαξιώνετε πρωτοβάθμιες δομές. Αποδυναμώνετε κέντρα υγείας μεταφέροντας προσωπικό στα νοσοκομεία. Το υλικό προστασίας φθάνει στα νοσοκομεία με καθυστέρηση και διατίθεται με σταγονόμετρο».

Κριτική ασκήθηκε και από το ΚΙΝΑΛ ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται στο χώρο της οικονομίας (για προσωπικά δάνεια και ανάγκες επιχειρήσεων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή