Ενα νέο savoir vivre

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες είδα στο Ζάππειο ένα παιδάκι να τρέχει, λες και είχε μαγνητάκι στην κοιλιά, να αγκαλιάσει ένα συνομήλικό του. Εντρομη η μαμά του έτρεχε από πίσω να προλάβει με βουτιά τερματοφύλακα την παραβίαση της ασφαλούς περιοχής των δύο μέτρων. Τέτοιες εικόνες μοιάζουν παρανοϊκές σε έναν αδαή θεατή που έχει βγει από μια ολιγοήμερη απομόνωση, από ένα τηλεπαιχνίδι «Big Brother», για παράδειγμα. Σταδιακά, όμως, διαμορφώνεται και καταγράφεται ένα νέο «σαβουάρ βιβρ», ένας κώδικας συμπεριφοράς στην εποχή της πανδημίας. Μερικές εμπειρικές παρατηρήσεις:

Oταν σε ένα στενό πεζοδρόμιο ή σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ έρχεται από την αντίθετη πλευρά κάποιος συμπολίτης μας, δεν τον κοιτάμε με μίσος ως δυνάμει φορέα του κορωνοϊού. Παραμερίζουμε και με κάποια ευγενική χειρονομία ή νεύμα, δείχνουμε ότι είμαστε μαζί σε αυτήν την περιπέτεια.

Ρατσιστικά βλέμματα σε ανθρώπους με ασιατικά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της θεωρίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί «κινεζικού ιού», καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί τώρα στην Κίνα κοιτούν καχύποπτα όλους τους γαλανομάτηδες από τη Δύση.

Στις τηλεδιασκέψεις και στα conference calls είναι αγένεια να αφήνουμε να εισχωρούν οι οικιακοί ήχοι, οι εσωτερικές οχλήσεις παιδιών, κατοιδικίων κ.λπ. Yπάρχει και το κουμπί mute για την απομόνωση τέτοιων παρεμβολών.

Αν είμαστε της σχολής ότι η μάσκα στους δημόσιους χώρους είναι απαραίτητη, καλό είναι να τη διατηρούμε όταν μιλάμε. Αν την κατεβάζουμε για να φλυαρήσουμε, τότε απλώς δεν έχει κανένα νόημα.

Ο εξοπλισμός μιας χρήσης (π.χ. γάντια) οφείλει να καταλήγει στα απορρίμματα. Ο κορωνοϊός δεν είναι το εφαλτήριο για να καταστρέψουμε τις πόλεις με τόνους πλαστικού, αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια πιο «πράσινη» καθημερινότητα.

Ολοι είμαστε μέσα στο άγχος και στην τσαντίλα. Οι ταμίες, οι ντελιβεράδες, οι φαρμακοποιοί δεν είναι σάκοι του μποξ για να εκτονωνόμαστε πάνω τους. Οι περισσότεροι ειδικοί προσφέρουν ονλάιν ψυχοθεραπεία για όσους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τον εαυτό τους κατά τον εγκλεισμό της καραντίνας.

Τέλος, μια φιλική συμβουλή προς εξουσιομανείς αξιωματούχους. Η χρονική συγκυρία δεν προσφέρεται για επίδειξη πυγμής σε ταλαιπωρημένους πολίτες. Η κατανόηση, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι αυτές που μας λείπουν. Αν θέλουν μπορούν να βγουν στο μπαλκόνι τους, Κυριακή βράδυ, στις 9 μ.μ., να μας χειροκροτήσουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή