Βουλή: Συμφωνία αρχηγών για κοινή δράση, διαφωνίες για την επάρκεια των μέτρων

Βουλή: Συμφωνία αρχηγών για κοινή δράση, διαφωνίες για την επάρκεια των μέτρων

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρή κρίση που γεννά σε παγκόσμιο κοινωνικό, υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, η πανδημία του κορωνοϊού καταστέλλει αλλά, όπως καταδεικνύει η εξελισσόμενη από το μεσημέρι σήμερα στη Βουλή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, δεν εξαφανίζει τις τάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης, με επίκεντρο ακριβώς τους τρόπους και τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης και σχεδιασμού της «επόμενης ημέρας».

Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησαν σαφές ότι πρόθεση αμφοτέρων είναι στις παρούσες κρίσιμες περιστάσεις να παραμεριστούν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, και να υπάρξει συστράτευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών. Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις αμφοτέρων όχι μόνο αναδείχθηκαν οι διαφορές στις προσεγγίσεις αναφορικά με την επάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται, αλλά και υπήρξαν εκατέρωθεν αιχμές για επιμέρους στάσεις στελεχών των δύο πλευρών που κρίνονται ως αρνητικές.

«Είμαι εδώ να ακούσω κάθε χρήσιμη κριτική και πρόταση. Δεν είναι ώρα για χυδαίες διχαστικές επιθέσεις», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε», απάντησε ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Στην τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα κινήθηκε «με διορατικότητα και με τόλμη», σημειώνοντας ότι χάρη σε αυτό, η Ελλάδα έχει ως τώρα καλύτερη «εικόνα» όσον αφορά τα κρούσματα, τα θύματα και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

«Πήραμε αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα, με μεγάλες συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και επιβαρύνσεις στην Οικονομία. Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτών. Ομως, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά ίσως στο τέλος της αρχής. Στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μην υπερφορτωθεί και εξαντληθεί το δημόσια σύστημα Υγείας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος και στα μέτρα που λαμβάνονται και στο χώρο της Οικονομίας: «Κύριο μέλημα μας παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης, αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ρόλο συνολικά της Ευρώπης σημειώνοντας ότι λαμβάνονται μέτρα που δίνουν δημοσιονομικό χώρο και στη χώρα μας, πλην όμως τόνισε ότι χρειάζονται και επιπρόσθετα: «Κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Είμαι βέβαιος ότι συνολική λύση θα προκύψει. Σκοπός είναι να μην έρθει πολύ αργά, όταν ίσως θα είναι ανεπαρκής, όταν οι έννοιες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα».

Τέλος, αναφερόμενος σε φωνές επιθετικής κριτικής που ακούγονται ήδη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα: «Δεν πρόκειται να ανεχτώ φθηνές απειλές, “όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε", ούτε αναπαραγωγή fake news από χείλη πολιτικών.

Δυστυχώς τα λένε στελέχη του κόμματος σας. Να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους, όχι εύκολες υποσχέσεις και λόγια. Δεν έχω να λογαριαστώ με κανένα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Τα όπλα που επιστρατεύουμε σήμερα στην πρώτη γραμμή του πολέμου, δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Τα εργαλεία θωράκισης θα γίνουν τα μέσα για ανοικοδόμηση του αύριο. Θα βγούμε λαβωμένοι από την κρίση, αλλά σίγουρα και κερδισμένοι. Η αυριανή Ελλάδα θα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλους ανθρώπους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν είναι η ώρα τώρα για να σκεφτόμαστε κομματικά οφέλη, για παιχνίδια εντυπώσεων, ή να κάνουμε εμπόριο του δράματος. Βεβαίως δεν πρέπει να επιτρέψουμε και να γίνει η ώρα των λύκων που στην αναμπουμπούλα χαίρονται. Όλοι θα κριθούμε από τη στάση μας. Όλοι για όλα όταν θα έρθει η ώρα. Τώρα αυτό που προέχει είναι η μάχη της ζωής».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «χρειάζονται γενναία μέτρα», όπως «επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας». Τέλος, αναφερόμενος στο χώρο της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «τα 5 δις ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης».

Με σειρά προτάσεων για επιπρόσθετα μέτρα, συνόδευσε την δική της ομιλία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση είτε για καθυστερημένη λήψη κρίσιμων μέτρων, είτε για ανεπαρκή μέτρα, τόσο στο μέτωπο της Υγείας, όσο και στην Οικονομία.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, που αφορά στην έγκριση τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, και η οποία εξελίχθηκε σε άτυπη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, παρεμβαίνουν με ομιλίες τους ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, ενώ δήλωσε ότι δεν θα μετάσχει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25: «Πληροφορηθήκαμε από τις υπηρεσίες της Βουλής ότι ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας και θα λάβει τον λόγο. Επειδή η άσκοπη δια ζώσης παρουσία μας στη Βουλή στέλνει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα στην κοινή γνώμη, σας ανακοινώνω ότι δεν θα παραβρεθώ και σας ζητώ, άλλη μια φορά, να μεταφέρετε στο Σώμα την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τη συνέχιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως συμβαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup», αναφέρει σε επιστολή που έστειλε νωρίτερα το πρωί στον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Ι.Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή