Κορωνοϊός: Τι προτείνει η Γαλλία για το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο

Κορωνοϊός: Τι προτείνει η Γαλλία για το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λογική και τη δομή του νέου ευρωπαϊκού ταμείου για την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού παρουσίασε προ ολίγου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Σε συνέντευξη Τύπου στα αγγλικά, ο κ. Λεμέρ μίλησε για τη σύσταση ενός μακροπρόθεσμου εργαλείου για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά από μία κρίση που θα είναι «μακρά» και η ανάκαμψη από την οποία θα είναι «παρατεταμένη, δύσκολη και υψηλού κόστους».

Το ταμείο το οποίο προτείνει η Γαλλία, το μέγεθος του οποίου δεν προσδιόρισε, θα είναι ορισμένου χρόνου – πέντε έως δέκα ετών, όπως είπε ο κ. Λέμερ – και θα εκδίδει ομόλογα «με την κοινή και εις ολόκληρον [joint and several] εγγύηση» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει δύο πιθανές λύσεις εξυπηρέτηση του κοινού χρέους: έναν ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη. Το ταμείο θα είναι εκτός του ΠΔΠ (κοινοτικού προϋπολογισμού).

Για το ταμείο 10-20 δισ. ευρώ για μεταβιβάσεις προς τη Νότια Ευρώπη που πρότεινε χθες η Ολλανδία, ο κ. Λεμέρ είπε ότι είναι «βήμα στη σωστή κατεύθυνση…όλοι πλέον συνειδητοποιούμε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα αλληλεγγύης».

Πιο άμεσα, ο κ. Λεμέρ είπε ότι η χώρα του, σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία και τον ομόλογό του, Όλαφ Σολτζ, στηρίζει την χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης. Τα τρία βασικά στα οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), «με ελαφριά αιρεσιμότητα και χωρίς στίγμα σε καμία χώρα», κάτι επί του οποίου «μπορούμε να συμφωνήσουμε στο επόμενο Eurogroup», νέα χρηματοδότηση ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσίασε επισήμως σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βασιστεί με τη χρηματοδότησή του μεταξύ άλλων σε εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη αξίας 25 δισ. ευρώ).

«Η Ευρώπη είτε θα μείνει πιστή στις πολιτικές της ρίζες – την αλληλεγγύη, την ασφάλεια, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και θα ευημερήσει, είτε θα επικρατήσει στο εθνικό συμφέρον του καθενός και η Ευρώπη θα εξαφανιστεί», τόνισε ο Γάλλος υπουργός. «Ας αποφύγουμε τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις περί ευρω-ομολόγων ή κορωνο-ομολόγων. Μία είναι η κρίσιμη πολιτική ερώτηση: θα σταθούμε μαζί ή θα δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τη θλιβερή εικόνα μίας ηπείρου διχασμένης μεταξύ Βορρά και Νότου;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή