Συνεχίζεται μετ’ εμποδίων η εκστρατεία επαναπατρισμού Ευρωπαίων

Συνεχίζεται μετ’ εμποδίων η εκστρατεία επαναπατρισμού Ευρωπαίων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τρίτες χώρες και προσπαθούν να γυρίσουν στη χώρα τους θα είναι από τα βασικά που θα απασχολήσουν την αυριανή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, από τους 600.000 Ευρωπαίους που είχαν δηλώσει σε προξενικές αρχές ότι χρειάζονταν βοήθεια για τον επαναπατρισμό τους, οι 350.000 κατάφεραν να επιστρέψουν στις προηγούμενες δέκα ημέρες. Στην επόμενη εβδομάδα, με τη συνδρομή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM), που θα αποζημιώνει τα κράτη-μέλη για το 75% του κόστους των ειδικών πτήσεων που οργανώνονται για τον επαναπατρισμό πολιτών τους, θα γίνουν 230 τέτοιες πτήσεις, με συνολικά περίπου 50.000-60.000 επιβάτες.

Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει ότι το έργο του επαναπατρισμού θα γίνει πιο δύσκολο από εδώ και πέρα: «Πιο δύσκολες χώρες, μικρότερες ομάδες σε πιο απομονωμένα μέρη». Η ΕΥΕΔ εστιάζει σε 25 χώρες προτεραιότητας, με πιο μεγάλους αριθμούς αιτούντων επαναπατρισμού να καταγράφονται στην Ινδία, τη Νότιο Αφρική, αλλά και χώρες όπως η Κένυα, η Σενεγάλη και η Κούβα.   

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το κρίσιμο ζήτημα της υποστήριξης χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου απέναντι στην έλευση του κορωνοϊού. Ειδικά χώρες με αδύναμες κρατικές υποδομές, χαμηλό βιοτικό επίπεδο που δυσχεραίνει τη λήψη κατάλληλων μέτρων υγιεινής και κοινωνικής απομάκρυνσης ή που βρίσκονται σε συνθήκες πολέμου είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σαρωτική επέλαση του covid-19. Τέλος, θα συζητηθεί το πρόβλημα της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία,  που έχει λάβει κι αυτό διαστάσεις επιδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή