Καταγγελίες γιατρών για ακατάλληλες μάσκες και ελλείψεις

Καταγγελίες γιατρών για ακατάλληλες μάσκες και ελλείψεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία για τα μέσα ατομικής προστασίας έναντι του κορωνοϊού συνεχίζουν να εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, παρά τις γενναίες προμήθειες που εξασφάλισε και παρέλαβε από την Κίνα το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, χθες, δύο γιατροί του νοσοκομείου «Σωτηρία» που εργάζονται σε πτέρυγα στην οποία νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19, –μεταξύ των οποίων και τέσσερις γιατροί–, προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία σχετικά με ακατάλληλες μάσκες που έχουν λάβει και οι οποίες πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Η Eνωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς ζήτησε την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών αυτών, τονίζοντας την ανάγκη να ελέγχονται τα υλικά πριν διανεμηθούν από τους αρμόδιους γιατρούς, ενώ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ζήτησε την εις βάθος διερεύνηση του περιστατικού.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωναν χθες ότι πρόκειται για μάσκες Ν95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Εμπειρογνωμόνων.

Ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας ανέφερε σε επιστολή του με ημερομηνία 31/03/2020 το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου». Σύμφωνα με το σωματείο, οι ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και σε αυτούς που καλούνται να εξετάσουν άτομα με ύποπτη για τον κορωνοϊό συμπτωματολογία.

Μέσα ατομικής προστασίας «με το σταγονόμετρο» αναφέρουν ότι τους διατίθενται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οπως περιγράφουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας, «καλούμαστε να βγάλουμε 12 ή και περισσότερες ώρες, τόσο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών όσο και στα τμήματα με τον ίδιο εξοπλισμό. Στις βάρδιες επικρατεί τρόμος, μήπως σκιστεί η μάσκα ή η προστατευτική στολή, καθώς κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα βρούμε και άλλη». Εκτός από τη διάθεση περισσότερων μέσων προστασίας ζητούν να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι και κυρίως όσοι εκτίθενται στην πρώτη γραμμή (ΤΕΠ, ΜΕΘ, κλινικές για κορωνοϊό κ.ά.) θα ελέγχονται τακτικά και για όσους νοσούν θα χορηγείται άμεσα αναρρωτική άδεια και θα απομακρύνονται από τον χώρο του νοσοκομείου σε συνθήκες καραντίνας, και θα κλείνουν για απολύμανση τα εμπλεκόμενα τμήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή