Σωτ. Τσιόδρας: «Η στρατηγική μας αποδίδει»

Σωτ. Τσιόδρας: «Η στρατηγική μας αποδίδει»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στον χρόνο και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και εάν ο ιός επιβιώσει στις υψηλές θερμοκρασίες και κάνει μια πορεία και μέσα στο καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα παραταθούν τα μέτρα». Οπως σημείωσε, ο στόχος των μέτρων είναι να μην νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού ταυτόχρονα και να αντέξει το σύστημα υγείας. «Εάν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας, θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς. Η στρατηγική μας αποδίδει. Μακάρι να συνεχίσει να αποδίδει έτσι», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο της εισήγησής του τόνισε: «Η στρατηγική μας έχει αποδώσει όχι γιατί είμαστε τυχεροί, αλλά επειδή ακολουθούμε τους κανόνες. Ας μην τους παραβιάσουμε».

129 νέα κρούσματα

Χθες ανακοινώθηκαν 129 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν στον γενικό πληθυσμό, 23 αφορούσαν διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Ριτσώνας και 79 μέλη πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συνολικά, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου στη χώρα μας ήταν έως χθες το βράδυ 1.544 (119 εκ των οποίων από το κρουαζιερόπλοιο), σε σύνολο 18.844 εργαστηριακών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν χθες το απόγευμα 91 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ καταγράφηκαν τρεις ακόμα θάνατοι λόγω COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας σε 53.

Μπορεί η επιδημία στην Ελλάδα να εξελίσσεται με βάση το «καλό σενάριο» των ειδικών επιστημόνων, ωστόσο η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν «καθαρές» από κορωνοϊό δημιουργεί ανησυχία. Μία από αυτές και το νησί της Μυκόνου, όπου βρέθηκε θετική μία γυναίκα 69 ετών. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στο νησί ως εξαιρετικά κρίσιμη, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών δημοσίων και ιδιωτικών έργων και όλων των εργοταξίων αυτών για τουλάχιστον 14 ημέρες στη Μύκονο, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο κ. Τσιόδρας, σχολιάζοντας την εμφάνιση θανατηφόρων κρουσμάτων και σε παιδιά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε ότι η νόσος εξαιρετικά σπάνια εκδηλώνεται με τη σοβαρή μορφή της στα παιδιά και επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται μια κατάσταση φόβου στα παιδιά, αλλά να παίρνουν αξιόπιστες πληροφορίες για το πώς θα προστατεύσουν τον εαυτό τους και για ποιο λόγο λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής απομόνωσης.

Τέλος, ο καθηγητής συνέστησε τη σωματική άσκηση ακόμα και σε συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας, είτε αυτή γίνεται μέσα στο σπίτι είτε σε εξωτερικό χώρο, όπου άλλωστε επιτρέπεται. Μάλιστα σημείωσε ότι μισή ώρα περπάτημα είναι μια τέλεια αεροβική άσκηση, που προστατεύει την υγεία του ατόμου και δημιουργεί ευεξία.

Στη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, πάντως, δεν πρέπει να περιλαμβάνεται το κολύμπι. Χθες, με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έκανε γνωστό ότι λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό απαγορεύεται το κολύμπι στη θάλασσα, η χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων, όπως το κανό, η ιστιοσανίδα κ.ά., καθώς και η υποβρύχια αλιεία. Μάλιστα, προχθές επιβλήθηκε και το πρώτο πρόστιμο σε χειμερινή κολυμβήτρια που επιχείρησε να κολυμπήσει σε παραλία της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή