Επανεξετάζεται από τον ΠΟΥ η οδηγία για τη χρήση μάσκας

Επανεξετάζεται από τον ΠΟΥ η οδηγία για τη χρήση μάσκας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε χθες τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα στο πρόσωπο ή έστω μαντίλι, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η εκτεταμένη χρήση από το ευρύ κοινό περιορίζει την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19. Μέχρι σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι οργανισμοί προστασίας από μεταδοτικές ασθένειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ συστήνουν μάσκα να φορούν μόνον όσοι έχουν συμπτώματα και όσοι τους φροντίζουν, ωστόσο τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να συστήσουν ευρεία χρήση μάσκας από τους πολίτες.

«Νομίζω πως αν θέλουν να το κάνουν οι άνθρωποι, σίγουρα δεν βλάπτει. Θα έλεγα να το κάνετε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τρίτης στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο για τον κορωνοϊό. «Αλλά, ξέρετε, χρησιμοποιήστε ένα μαντίλι αν θέλετε», πρόσθεσε. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας δράσης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό θεωρούν πλέον πως οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες στο πρόσωπο ή άλλα καλύμματα και είναι πιθανό να εκδοθεί επίσημη οδηγία. Και το αμερικανικό Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη σύστασή του επί του θέματος. Μέχρι σήμερα, οι Αμερικανοί ειδικοί δεν ήθελαν να συστήσουν την ευρεία χρήση μάσκας, ανησυχώντας ότι αυτή θα δώσει ψευδές αίσθημα ασφάλειας σε όσους τη φορούν και δεν θα τηρούν απόσταση από τους άλλους. Ο βασικός λόγος φαίνεται, ωστόσο, πως ήταν η ανησυχία ότι θα υπάρξει έλλειψη σε μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Νέα μελέτη του ΜΙΤ εξάλλου έδειξε ότι ο βήχας και το φτέρνισμα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν διασπορά φυσαλίδων σε απόσταση έξι και οκτώ μέτρων, αντίστοιχα, γεγονός που σημαίνει ότι η διατήρηση απόστασης δύο μέτρων δεν αρκεί. Επίσης, νέες μελέτες ενισχύουν τις αρχικές ενδείξεις πως φορείς του κορωνοϊού που δεν έχουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται ότι νοσούν μεταδίδουν τον ιό. Μάλιστα, το αμερικανικό CDC θεωρεί πλέον ότι τουλάχιστον το 25% των φορέων δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ο ΠΟΥ επανεξετάζει και αυτός τη σύσταση για τις μάσκες μετά τα νέα, εμπιστευτικά, στοιχεία που έλαβε από το Χονγκ Κονγκ. Μιλώντας στο CNN, o Ιβάν Χανκ, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, είπε πως «το να φοράς μάσκα είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό πράγμα όσον αφορά τον έλεγχο μετάδοσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή