Προειδοποίηση Αντ. Σαμαρά για το μέλλον της Ε.Ε.

Προειδοποίηση Αντ. Σαμαρά για το μέλλον της Ε.Ε.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλέκοντας το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά και φιλοξενώντας δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, το πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί να ιχνηλατήσει τις πρώτες επιπτώσεις του κορωνοϊού παγκοσμίως, φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση χρέους που πέρασε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς σε δήλωσή του επισημαίνει πως εάν «οι ευρωπαϊκές οικονομίες αφεθούν να καταρρεύσουν, χωρίς αυτή η κρίση να είναι δική τους υπαιτιότητα, αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο του ευρωσκεπτικισμού», προσθέτοντας πως «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Το πρακτορείο στη δική του ανάλυση επισημαίνει πως «αν κάποιος ψάχνει έναν οδηγό για τους κινδύνους που απειλούν μια δημοκρατία της Ευρώπης, όταν έχει δεχθεί ένα εξουθενωτικό οικονομικό σοκ, δεν χρειάζεται να ψάξει πιο μακριά από το παράδειγμα της Ελλάδας».

Ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας βέβαια τις διαφορές της περίπτωσης της Ελλάδας με την σημερινή κρίση του κορωνοϊού, υπογραμμίζει πως η ελληνική εμπειρία ήταν συγκρίσιμου μεγέθους και ως εκ τούτου αξίζει να τεθεί επί τάπητος.

Διδακτική ιστορία

Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για μία οικονομία που συρρικνωνόταν με ετήσιο ρυθμό πάνω από 8%, έως την περίοδο που ο Αντ. Σαμαράς ανέλαβε την εξουσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια διδακτική ιστορία για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις. «Είναι αδύνατον να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί», εξηγεί στο πρακτορείο ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σημειώνει με νόημα: «Οταν ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό, τότε η δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε οργή, και αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό».

Το άρθρο, πάντως, εξαίρει την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης, λέγοντας πως πέτυχε μια στροφή στην οικονομία, αλλά όταν άρχισε να διαφαίνονται τα πρώτα ίχνη ανάπτυξης έχασε τις εκλογές από μία «μορφή λαϊκισμού» –η άλλη μορφή λαϊκισμού που επισημαίνεται είναι η Ακρα Δεξιά και ειδικά η Χρυσή Αυγή– εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. «Ηταν άλλο ένα προσφάτως ανερχόμενο πολιτικό κίνημα, του οποίου η αριστερή πλατφόρμα απαιτούσε μια πιο επιθετική αντιπαράθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας», σημειώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή