Πολιτικός πολιτισμός στη Βουλή

Πολιτικός πολιτισμός στη Βουλή

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία στην ανάγκη συστράτευσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία, αλλά και διαφοροποιήσεις ως προς τη μορφή, το περιεχόμενο των μέτρων και τον χρόνο εφαρμογής τους, καταγράφηκαν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών χθες στη Βουλή. Απαντες με τις τοποθετήσεις τους κράτησαν τον μεταξύ τους διάλογο μακριά από τη σφαίρα της συνήθους κομματικής αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις για τον εμπλουτισμό της κυβερνητικής δράσης, αλλά και δεν δευτερολόγησε αποφεύγοντας να τροφοδοτήσει κλίμα έντασης, μέσω απαντήσεων στην κριτική που δέχθηκε από αρκετές πλευρές της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο σύνολο τους, αν και διατύπωσαν επιφυλάξεις έως και διαφωνία έναντι κυβερνητικών επιλογών, με τη σειρά τους δεν έκαναν χρήση σκληρής γλώσσας, όπως έπρατταν σε άλλες περιστάσεις συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατά το παρελθόν.

«Είμαι εδώ να ακούσω κάθε χρήσιμη κριτική και πρόταση. Δεν είναι ώρα για χυδαίες διχαστικές επιθέσεις» είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Στηρίζουμε αλλά και ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε», απάντησε ο κ. Αλ. Τσίπρας. «Στηρίζουμε αλλά και δεν διστάζουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις», σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά. «Δεν μένουμε όμως σιωπηλοί. Βάζετε σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα» είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα κινήθηκε «με διορατικότητα και με τόλμη», σημειώνοντας ότι χάρη σε αυτό, η Ελλάδα έχει ώς τώρα καλύτερη «εικόνα» όσον αφορά τα κρούσματα, τα θύματα και τις αντοχές του συστήματος υγείας συγκριτικώς με άλλες χώρες. «Πήραμε αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα. Ομως, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά ίσως στο τέλος της αρχής», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι «στόχος παραμένει να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μην υπερφορτωθεί και εξαντληθεί το δημόσια σύστημα Υγείας», για να προσθέσει και πως «κύριο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης, αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Τα όπλα που επιστρατεύουμε σήμερα στην πρώτη γραμμή του πολέμου, δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Τα εργαλεία θωράκισης θα γίνουν τα μέσα για ανοικοδόμηση του αύριο. Η αυριανή Ελλάδα θα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλους ανθρώπους».

«Γενναία μέτρα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «χρειάζονται γενναία μέτρα», όπως «επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας». Αναφερόμενος στον χώρο της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «τα 5 δισ. ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης Ευρωζώνης».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Δεν είναι η ώρα τώρα για να σκεφτόμαστε κομματικά οφέλη. Βεβαίως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε και να γίνει η ώρα των λύκων που στην αναμπουμπούλα χαίρονται. Ολοι θα κριθούμε από τη στάση μας. Ολοι για όλα όταν θα έρθει η ώρα».

Με σειρά προτάσεων για επιπρόσθετα μέτρα, συνόδευσε τη δική της ομιλία η κ. Γεννηματά, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση είτε για καθυστερημένη λήψη κρίσιμων μέτρων, είτε για ανεπαρκή μέτρα, τόσο στο μέτωπο της Υγείας όσο και στην οικονομία. «Να “παγώσουν” όλα τα αντεργατικά σχέδια αμέσως», ζήτησε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ ο κ. Βελόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει συνολικό πακέτο μέτρων με τρίμηνη διάρκεια. «Αν κάνετε αυτό που πρέπει θα είμαστε μαζί σας. Αν όχι θα είμαστε απέναντί σας» είπε. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης απείχε της συζήτησης, και με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής επαναδιατύπωσε την πρότασή του για «συνέχιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μέσω τηλεδιάσκεψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή