Ευκαιρία για αποτοξίνωση από το αλκοόλ

Ευκαιρία για αποτοξίνωση από το αλκοόλ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συγκεχυμένη παραμένει η πολιτική του βρετανικού κράτους απέναντι στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Ενα παράδειγμα της σύγχυσης είναι ότι παρότι οι πολίτες μπορούν να αγοράζουν αλκοολούχα ποτά σε βενζινάδικα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος είναι παράνομη. Η πρόσφατη ανακήρυξη των καταστημάτων που διαθέτουν άδεια πώλησης οινοπνευματωδών ως «αναγκαίες επιχειρήσεις» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί μέρος της σύγχυσης αυτής, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent, που προτείνει την κήρυξη οικειοθελούς παύσης κατανάλωσης αλκοόλ την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας, δίνοντάς της τον τίτλο «dry COVID» (ξηρός κορωνοϊός).

Μόνο μία ομάδα πληθυσμού έχει απόλυτη ανάγκη οινοπνεύματος: οι αλκοολικοί. Για όσους είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, κάθε διακοπή πρόσληψης μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος. Για τους υπόλοιπους, όμως, τα οινοπνευματώδη είναι μία περιττή πολυτέλεια. 

Το βρετανικό κράτος, όμως, επιτρέπει τη λειτουργία σημείων πώλησης αλκοόλ, προχωρώντας την ίδια ώρα σε συστηματική περικοπή των κονδυλίων για προγράμματα απεξάρτησης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του αλκοολισμού. Το κίνητρο της κυβέρνησης είναι προφανές και έχει να κάνει με τις πιέσεις που δέχεται η Ντάουνινγκ Στριτ από τις επιχειρήσεις απόσταξης και ζύμωσης οινοπνευματωδών ποτών. Η επιτυχία των λόμπι του αλκοόλ υπήρξε τέτοια, που η τιμή των οινοπνευματωδών ποτών είναι χαμηλότερη από κάθε άλλη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν φροντίσει για τη διατήρηση των δασμών και φόρων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της κρίσης του κορωνοϊού, τα καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 50%.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι η χαμηλή τιμή και η διαθεσιμότητα είναι τα κρισιμότερα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το οινόπνευμα) στον πληθυσμό. Η Βρετανία έχει «διακριθεί» στον τομέα αυτό, διατηρώντας τις τιμές του αλκοόλ χαμηλές και διευρύνοντας την πρόσβαση σε αυτό.

Ψυχολόγοι προειδοποιούν στο μεταξύ ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος δεν είναι καλός τρόπος αντιμετώπισης της πλήξης που προκαλούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, ιδιαίτερα καθώς το αλκοόλ είναι παράγοντας εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλοί υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις της συστηματικής κατανάλωσης οινοπνεύματος για την υγεία, όπως είναι η εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και η κατάθλιψη.

Αντί λοιπόν να διακινδυνεύει κάποιος την υγεία του σε περίοδο πανδημίας, μήπως θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπίσει την περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης ως ευκαιρία αποτοξίνωσης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή