Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/04/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ

Ισχυρό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ παρά την κρίση του κορωνοϊού. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία της ΡΑΕ, στην οποία συμμετείχαν 9 έργα συνολικής ισχύος 508 MW. Υποβλήθηκαν 44 προσφορές, με τους συμμετέχοντες να κονταροχτυπιούνται, μειώνοντας τις τιμές κατά 15,87% από την τιμή εκκίνησης. Οι τιμές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 52 ευρώ / MWh κατά μέσον όρο, έναντι 55 ευρώ / MWh στον προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου και 66-67 ευρώ / MWh στον διαγωνισμό του Ιουλίου 2019. Την ιστορικά χαμηλότερη τιμή σε διαγωνισμό χτύπησε η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», στα 49,11 ευρώ / MWh για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας, ισχύος 200 MW. Για πολύ σημαντική εξέλιξη «όσον αφορά όχι μόνο τους όρους της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, που ως γνωστόν αποτελούν κεντρικό άξονα του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των εν λόγω περιοχών» έκανε λόγο ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς (φωτ.).

Υφεση 7% στην Ελλάδα προβλέπει η Scope Ratings

Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα σοκ λόγω της πανδημίας, καθώς έχει υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, ο οποίος και θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, και το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων είναι αρκετά υψηλό, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, o οποίος αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος, στο 7%, από 1% όπου την τοποθετούσε στις 20 Μαρτίου. Παράλληλα αναφέρει πως η αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών και το ακόμη υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζουν την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Στην παραγωγή αντισηπτικών μπαίνει η «Παπουτσάνης»

Στην παραγωγή αντισηπτικών σκευασμάτων προχωρεί άμεσα η βιομηχανία «Παπουτσάνης», καθώς έκανε χρήση της πρόσφατης νομοθεσίας που επιτρέπει τη γρήγορη αδειοδότηση για τον σκοπό αυτό σε εταιρείες που ήδη παράγουν καλλυντικά ή φαρμακευτικά προϊόντα. Η παραγωγή θα αφορά αρχικά συσκευασίες τσέπης, των 25-80 ml, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει και στην παραγωγή μεγαλύτερων συσκευασιών, 200-100 ml. Tα προϊόντα αυτά θα διατίθενται, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας.

Επιστροφή εισφορών ύψους 43,5 εκατ.

Επιστροφή ποσών από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του… 2018, συνολικής αξίας 43,5 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι ωφελούμενοι από αυτές τις επιστροφές είναι 51.617 ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενοι που δεν είχαν δηλώσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN) έως τον Νοέμβριο του 2019. Αν και οι επιστροφές αφορούν το 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται για επίσπευση της προγραμματισμένης διαδικασίας, καθώς τα ποσά θα επιστρέφονταν στο τέλος του 2020. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταχωρήσουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ ή στο www.gov.gr.

Κόβει κόστος και η Carlsberg

Αλλος ένας μεγάλος πολυεθνικός όμιλος, με παραγωγική δραστηριότητα και στην Ελλάδα, προχωρεί σε αναστολή των προβλέψεών του για την τρέχουσα οικονομική χρήση και ταυτόχρονα σε περικοπή κόστους λειτουργίας και επενδυτικών δαπανών συνεπεία του κορωνοϊού. Ο λόγος για τον όμιλο Carlsberg, θυγατρική του οποίου στην Ελλάδα είναι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που παράγει μεταξύ άλλων τις μπίρες «Μύθος» και «Fix». Οπως γνωστοποίησε, κατ’ αρχάς παίρνει πίσω τις προβλέψεις για τις επιδόσεις του το 2020 και επίσης προχωρεί σε μείωση των δαπανών για συμβούλους, εκπαίδευση, ταξίδια, περιορίζει τις νέες προσλήψεις και διερευνά την περικοπή των δαπανών για προωθητικές ενέργειες. Επίσης, προβαίνει σε μείωση ή ματαίωση κάποιων επενδύσεων, ενώ αναμένει μεγαλύτερη επισφάλεια λόγω μη έγκαιρης είσπραξης χρημάτων από πελάτες του. Η ζυθοποιία πλήττεται όχι μόνο λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων σε πολλές χώρες, αλλά και εξαιτίας της αναβολής για το 2021 μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή