Όψεις της ζωής στον πλανήτη Γη

Όψεις της ζωής στον πλανήτη Γη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες μέσα από τους φακούς πέντε εκ των επικρατέστερων φωτογράφων του φετινού διαγωνισμού φωτογραφίας ZEISS Photography Award, που είχε ως θεματική του ανακαλύψεις και αποκαλύψεις (προσωπικές, τεχνολογικές, επιστημονικές) που μεταμορφώνουν τις ζωές μας και οδηγούν στην κοινωνική αλλαγή. 

Η κορυφαία εταιρεία φωτογραφικών φακών Zeiss σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας (World Photography Organisation) διοργάνωσε φέτος τον πέμπτο ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας ZEISS Photography Award, καλώντας φωτογράφους από όλον τον κόσμο να διαγωνιστούν πάνω σε μία κεντρική θεματική που φέτος ήταν «Seeing Beyond: Discoveries» – ανακαλύψεις και αποκαλύψεις (προσωπικές, τεχνολογικές, επιστημονικές) που μεταμορφώνουν τις ζωές μας και οδηγούν στην κοινωνική αλλαγή. Το ετήσιο έπαθλο για τον νικητή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φωτογραφικούς φακούς Zeiss αξίας 12.000 ευρώ, το ποσό των 3.000 ευρώ για τα ταξιδιωτικά έξοδα μελλοντικού πρότζεκτ και τη δυνατότητα συνεργασίας με την εταιρεία Zeiss και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας.

Η Δημοκρατία των Σαχά (ή Γιακουτία) στη Ρωσία, φημίζεται για τις χαμηλές θερμοκρασίες της, που τον χειμώνα φτάνουν τους -60°C, τους φυσικούς πόρους της, όπως πετρέλαιο, διαμάντια και κάρβουνο, αλλά και για τον κινηματογράφο της. Εδώ σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας του Konstantin Timofeev που βασίζεται στο παραμύθι των Σαχά «The Old Beyberikeen With Five Cows», όπως αποτυπώθηκε από τον φακό του Alexey Vasilyev.


Όψεις της ζωής στον πλανήτη Γη-1

Luisa Drr Brazil ZEISS Photography Award 2020

Σύμβολα της γυναικείας χειραφέτησης, οι «Flying Cholitas» (σ.σ. ιπτάμενες cholitas), αποτελούν μία ομάδα παλαιστριών στη Βολιβία που ντύνονται με τις παραδοσιακές τους στολές και μπαίνουν στο ρινγκ για να αγωνιστούν τόσο για τη νίκη όσο και, σε συμβολικό επίπεδο, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια και οι cholitas (από το cholo/a που σημαίνει «μιγάς» ή αποδοκιμαστικά «μπασταρδεμένος») ανήκουν σε μία από τις πλέον περιθωριοποιημένες κοινότητες της χώρας, τους ιθαγενείς Aymara. Εδώ το εντυπωσιακό ενσταντανέ ενός αγώνα μεταξύ δύο cholitas που περισσότερο θυμίζει flamenco παρά μάχη, από τη Βραζιλιάνα φωτογράφο Luisa Dörr.


Όψεις της ζωής στον πλανήτη Γη-2

Stefano Sbrulli Italy ZEISS Photography Award 2020

Η πόλη Cerro de Pasco στο Περού έχει πάνω από 70.000 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στο χείλος ενός ανοιχτού ορυχείου που ονομάζεται El Tajo (όπως και ο μεγαλύτερος ποταμός της ιβηρικής χερσονήσου Τάγος), επειδή μοιάζει με ποτάμι. Ο Ιταλός φωτογράφος Stefano Sbrulli επισκέφθηκε τη χωματερή που διαχειρίζεται η εταιρεία εξόρυξης του ορυχείου και απαθανάτισε μία παράνομη ρακοσυλλέκτρια η οποία βγάζει τα προς το ζειν διαχωρίζοντας το πλαστικό από τα υπόλοιπα σκουπίδια. Πίσω της «βόσκουν» τα γουρουνάκια της που θα πουλήσει κάποια στιγμή στην αγορά της Λίμα για να ενισχύσει το εισόδημά της.


Όψεις της ζωής στον πλανήτη Γη-3

Jorritt Hoen Netherlands ZEISS Photography Award 2020

Στο φωτογραφικό της πρότζεκτ με τίτλο «Παράλληλο Σύμπαν», η Ολλανδή φωτογράφος Jorrit 't Hoen διερευνά τον ρόλο που παίζει η φύση στις καθημερινές ζωές κάποιων συμπατριωτών της οι οποίοι καλλιεργούν στα σαλόνια τους, μέσα σε terrariums (γυάλινες προθήκες για φυτά), εξωτικά φυτά από όλον τον κόσμο δημιουργώντας μικρογραφίες οικοσυστημάτων που στον πραγματικό κόσμο απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.


Όψεις της ζωής στον πλανήτη Γη-4

Tadas Kazakevicius Lithuania ZEISS Photography Award 2020

Στη συλλογή φωτογραφιών του με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο ακτές», ο Λιθουανός Tadas Kazakevicius αποτυπώνει τοπία και ανθρώπους της περιοχής γύρω από τον αμμόλοφο Kuršių (παίρνει το όνομά του από τη βαλτική φυλή Kurs που κατοικούσε κάποτε εκεί), ο οποίος χωρίζει τη βαλτική θάλασσα από τη λιμνοθάλασσα Kuršių. Η περιοχή ήταν ιστορικά γνωστή για την αλιεία της και ο εικονιζόμενος νεαρός είναι ο πρώτος από τη νέα γενιά ψαράδων που συνεχίζει μια παράδοση που είχε σχεδόν πεθάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή