Κάν’ το όπως ο Μάσιμο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Mάμα μία!» αναφωνεί η σύζυγός του έτσι όπως σκύβει πάνω από την κατσαρόλα για να μυρίσει το φαγητό που ετοιμάζεται, όσπρια και λαχανικά. Αυτές τις μέρες του γενικού εγκλεισμού στο σπίτι, ο διάσημος Ιταλός σεφ Μάσιμο Μποτούρα παρουσιάζει από το σπίτι του, στη Μόντενα, μια σειρά βίντεο στο Instagram με τίτλο «Kitchen Quarantine», όπου μαγειρεύει νόστιμα και απλά πιάτα για την οικογένειά του.

Για πολλούς συμπατριώτες τους τα καθημερινά ραντεβού με τον πολυβραβευμένο σεφ –το εστιατόριό του Osteria Francescana ήταν το Νο 1 στον κόσμο το 2018–, είναι μια παρηγοριά, ένα ευχάριστο διάλειμμα στη σκληρή πραγματικότητα. Αλλά όχι μόνο. Υπάρχει και κάτι βαθύτερο, πιο ουσιαστικό.

Ο Μποτούρα είναι ένας μάγειρας που βλέπει πέρα από την κουζίνα του. Στον μεγάλο σεισμό του 2012 στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τους παραγωγούς που υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Με τη σύζυγό του έχουν ιδρύσει τον οργανισμό Food for Soul για την ορθότερη διαχείριση της τροφής, ώστε να φτάνει σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι δραστήριος, αντιλαμβάνεται την ευθύνη του ρόλου του.

Τώρα, την ώρα της πρωτοφανούς αυτής κρίσης στην Ιταλία, που μετράει χιλιάδες νεκρούς, ο Μποτούρα δεν βγαίνει μπροστά στην κάμερα να κάνει επίδειξη του μαγειρικού του ταλέντου. Εστιάζει στο πώς οι άνθρωποι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους θα μάθουν κάτι χρήσιμο. Κάτι που θα τους βοηθήσει να τρώνε καλύτερα και πιο υγιεινά, μαγειρεύοντας απλά και γρήγορα με τις πιο εύκολα διαθέσιμες πρώτες ύλες.

Διαβάζω σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σε δείγμα 1.050 ατόμων, ότι αυτήν την περίοδο μπορεί στην Ελλάδα να μην τρώμε πλέον εκτός σπιτιού και να παραγγέλνουμε λιγότερο έτοιμο φαγητό, αλλά δυστυχώς δεν τρώμε πιο υγιεινά.

Εχουν αλλάξει οι συνήθειές μας όσον αφορά την κατανάλωση, αλλά όχι σε σχέση με τη διατροφή, παρόλο που είναι πολύ περισσότεροι όσοι μαγειρεύουν πλέον. Ομως, μόλις το 23% δηλώνει ότι τρέφεται πιο ισορροπημένα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό. Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλώνει πολλά γεύματα πλούσια σε θερμίδες, όπως και αρκετή ζάχαρη. Σε αυτή τη φάση ίσως οι εγχώριοι σεφ-influencers θα μπορούσαν να αναδειχθούν χρήσιμοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή