«Απεγκλωβισμός» πολιτών της Ε.Ε. από τρίτες χώρες

«Απεγκλωβισμός» πολιτών της Ε.Ε. από τρίτες χώρες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ήταν αυτό των Ευρωπαίων ταξιδιωτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τρίτες χώρες. Από τις 600.000 Ευρωπαίων που είχαν δηλώσει σε προξενικές αρχές ότι χρειάζονταν βοήθεια για τον επαναπατρισμό τους, οι 350.000 κατάφεραν να επιστρέψουν τις προηγούμενες δέκα ημέρες. Στις περίπου 250.000 που παραμένουν εγκλωβισμένοι, συμπεριλαμβάνονται και περίπου 500 Ελληνες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με τη συνδρομή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ενωσης (UCPM), που θα αποζημιώνει τα κράτη-μέλη για το 75% του κόστους των ειδικών πτήσεων που οργανώνονται για τον επαναπατρισμό πολιτών τους, θα γίνουν 230 τέτοιες πτήσεις, με συνολικά περίπου 50.000-60.000 επιβάτες. Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει ότι το έργο του επαναπατρισμού θα γίνει πιο δύσκολο από εδώ και πέρα: «Πιο δύσκολες χώρες, μικρότερες ομάδες, σε πιο απομονωμένα μέρη».   

Στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της υποστήριξης χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου απέναντι στον κορωνοϊό. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε την πανδημία στην Αφρική, δεν θα την έχουμε αντιμετωπίσει ούτε στην Ευρώπη», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το ΣΕΥ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ. Ο κ. Μπορέλ μίλησε για «συντριπτική διαφορά» στις υποδομές υγείας μεταξύ των δύο ηπείρων, αναφέροντας ότι ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν κατά μέσον όρο 37 γιατροί ανά 10.000 άτομα, το αντίστοιχο νούμερο στην Αφρική είναι ένας προς δέκα χιλιάδες. Τόνισε επίσης πόσο ευάλωτες απέναντι στον ιό είναι χώρες που εμπλέκονται σε πόλεμο, όπως η Συρία, η Λιβύη και η Υεμένη.

Σε ερώτηση για τις χώρες που θα συμβάλουν με μέσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», είπε ότι «η διαδικασία είναι εν εξελίξει». Σε δική του δήλωση για την επιχείρηση, ο Ν. Δένδιας μίλησε για «την ανάγκη να διασφαλισθούν επαρκή μέσα που θα την καταστήσουν ικανή να φέρει εις πέρας την αποστολή της», καθώς «συνιστά σημαντική ώθηση στην προσπάθεια όλων μας προς την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή