Στη «μάχη» και Κέντρα Υγείας

Στη «μάχη» και Κέντρα Υγείας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας, αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19, δίκτυο επαγγελματιών υγείας των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για τα άτομα που νοσούν στο σπίτι τους, πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής, αλλά και την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών για την τηλεσυμβουλευτική και την επίσκεψη κατ’ οίκον, προβλέπουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας για την ενδυνάμωση του ρόλου της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, ξεκινάει σταδιακά η λειτουργία Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.-COVID) επί 24ώρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή, διερεύνηση, διαχείριση ασθενών με λοίμωξη του αναπνευστικού που δεν χρήζουν παραπομπής στο νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα Κ.Υ. θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν μονάδες στον αστικό ιστό των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο). Τα πρώτα Κ.Υ.-COVID, στα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες (εκπαίδευση προσωπικού, εφοδιασμός υλικών κ.ά.) και ξεκινάει σταδιακά η λειτουργία τους με τον νέο ρόλο, είναι τα Αλεξάνδρας, Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων και Περιστερίου. Σημειώνεται ότι ο ανασχεδιασμός της ΠΦΥ προβλέπει 24ωρη λειτουργία στα Κέντρα Υγείας που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των Κ.Υ.-COVID, για την εξυπηρέτηση ασθενών με χρόνια νοσήματα που είναι σε απομόνωση στο σπίτι τους. Το προσωπικό αυτών των Κέντρων Υγείας θα μπορεί να μεταφέρεται (με άμεση μετακίνηση) για την υποστήριξη των μονάδων που αντιμετωπίζουν ασθενείς με κορωνοϊό (Κ.Υ. και νοσοκομεία αναφοράς), ενώ το προσωπικό των ΤΟΜΥ και των περιφερειακών ιατρείων θα ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Για την παρακολούθηση των ασθενών που μένουν στο σπίτι τους, δημιουργείται στις δημόσιες δομές ΠΦΥ δίκτυο επαγγελματιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.ά.). Οι γιατροί αυτοί θα έχουν τακτική επικοινωνία με τους ασθενείς: τηλεφωνικά (όλα τα Κ.Υ. αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τηλέφωνα επικοινωνίας με τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων), με τη χρήση τηλεσυμβουλευτικής, η πλατφόρμα της οποίας θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών και θα αφορά μόνο τους ασθενείς με διάγνωση COVID-19, ή με επίσκεψη κατ’ οίκον. Ειδικά για το τελευταίο, δημιουργούνται άμεσα, είτε από τα Κέντρα Υγείας είτε από τις ΤΟΜΥ, μικρές ομάδες ΠΦΥ αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, που θα επισκέπτονται ασθενείς στο σπίτι για εξέταση αλλά και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον οι ασθενείς πληρούν τα κριτήρια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ηλικιωμένα άτομα που ζουν μόνα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει και τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτών γιατρών για την παρακολούθηση των ασθενών. Ειδικότερα, στο δίκτυο τηλεσυμβουλευτικής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση, ενώ κατ’ οίκον επίσκεψη θα γίνεται και από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη. Διευκρινίζεται ότι η αποζημίωση δεν βαρύνει τον πολίτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προωθείται νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς γιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους, με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, αμοιβή 2.000 ευρώ μηνιαίως και ειδική μοριοδότηση σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό. Οι ιδιώτες γιατροί των συγκεκριμένων ειδικοτήτων θα μπορούν, με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία, με αποζημίωση για την εφημεριακή απασχόληση αντίστοιχη με αυτήν του επιμελητή Α΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή